A Brewdog apró kis sörfőzdeként indult 2007-ben, mára viszont a kézműves sörök legnagyobb márkái közé tartozik, és ezt a malátakoktéljaik minősége mellett agresszív, durva, konfliktuskereső marketingjüknek is köszönhetik.

A skót cégnél még a populista politikusok előtt rájöttek, hogy a szélsőséges, látványos, egyes érdekcsoportokra vörös posztóként ható üzenetekkel lehet igazán nagy hírverést elérni. Ezért elkezdték különleges, limitált szériás söreiket kitömött állatokba csomagolni. 

Elgázolt állatokba töltötték ezt a méregdrága sört 1

Az első kört 2010-ben futották, az End of History egy világos belga ale, amibe skót felföldi csalánt és friss borókát áztattak, majd eisbock – eljárással addig fokozták az alkoholtartalmát, amíg meg nem kapták a világ legerősebb 55 százalékos sörét, ami tulajdonképpen pálinkának is beillik. Az ár viszont minden pálinkát ütött, 2010-ben kértek palackjáért 280 ezer forintot, de a szédítő ár ellenére mindet elkapkodták fél óra alatt.

Csomagolásként pedig kitömött rágcsálók szolgáltak (amelyeket már amúgy is elgázoltak) a 12 üvegből álló szériához, a videóban is látható formában.

A kitömött állatok 2016-ban kerültek elő újra, amikor a skót sörfőzde az Egyesült Államokban is megvetette a lábát. Ismét telefonáltak kedvenc preparátoruknak, és rendeltek tíz újabb mókust, de ezeket immár csak azok a befektetők kapták meg, akik 20 ezer dollárnál nagyobb részvénypakkal szálltak be a cégbővítésbe. 

Elgázolt állatokba töltötték ezt a méregdrága sört 2

Ezzel az akcióval sikerült felbosszantaniuk a vegán közösséget, akik petíciót indítottak, hogy a vegán jelzés kerüljön le a BrewDog söreiről. A skótok több söre valóban vegán termék, viszont a petíció indítói szerint ezek a palackok jelzik, hogy a cég nem törődik az állatokkal, és nem tiszteli őket eléggé ahhoz, hogy termékei megérdemeljék a vegán védjegyet.

Persze a petíció azóta már rég nem elérhető, a Brewdog pedig a világ egyik legnagyobb “kézműves” sörgyárává nőtte ki magát. Már ha lehet kézművességről beszélni egy olyan cég esetén, ami legutóbb 9 milliárd forintos beruházással épített új gyáregységet Ausztráliában, és évente 220 ezer hektoliter sört állít elő.