Napjaink egyik legjobb mobilkamerája a Huawei P30 Prón található. A szakértők nagy része egybehangzóan a kínaiak termékét mondja az etalonnak: a 40 megapixeles szenzorral szerelt, Leica optikás szerkezettel még azok is szép képeket tudnak készíteni, akik egyébként nem szoktak.

Azonban mindez semmi ahhoz képest, amit a Long Islandben található Brookhaveni Nemzeti Laboratórium munkatársai építettek. A 3,2 gigapixeles, azaz 3200 megapixeles szenzorral szerelt műszert persze nem szelfikészítésre, vagy Instagram-kompatibilis pillanatok fotózására találták ki: egy hatalmas teleszkóp része lesz, és az űrt fogja figyelni. „Ez a legnagyobb CCD-eszköz, ami valaha készült” – mondta Paul O’Connor, a laboratórium vezetője.

A munka azonban még nem fejeződött be, a teleszkópot még meg kell építeni, és rászerelni a szenzorra. Talán az még nagyobb feladat, mint a már elkészült rész megalkotása: harminc csapat egyszerre dolgozik Chilében egy hegy tetején, hogy mihamarabb elkészüljön a szerkezet.

Méretben persze készültek már nagy kamerák korábban is, mint például az a gép, melyet a múlt század elején vonatok fotózására készítettek, de a felbontást tekintve az űrfényképezőgép tartja az új rekordot.

Ekkora kamerát még nem látott a világ 1