Különös projektbe kezdett 2015-ben Joseph DiGiovanna. A filmekkel, zenével és fotózással is foglalkozó művész nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározta, hogy 30 évig kamerázza New Yorkot a Hudson folyó másik partján fekvő New Jersey-ben található lakásából, melyből gyönyörű panoráma nyílik Manhattanre.

A kész videót persze nem kellene 30 évig nézni: DiGiovanna ugyanis timelapse technikával készíti el a kész anyagot. A timelapse lényege, hogy a hosszú idő alatt felvett képeket rövid időn belül játsszák le. A nézőben ez az idő múlásának érzetét kelti, ezért nevezik az idő fotózásának is. Maga az angol szóösszetétel is ezt jelöli: az idő múlása. Magyarországon is készültek már remek timelapse-videók, az alábbi például Budapesten.

A művész projektje már négy éve fut, tehát az elhivatottság valóban megvan. Emellett persze nem hagyja ki a lehetőséget, hogy néhanapján megosszon egy-két fotót vagy videót Instagram-oldalán a látképről, mely mindig tud valami izgalmassal szolgálni. Júliusban például sikerült megörökítenie az utóbbi évek legnagyobb New York-i áramszünetét, valamint azt, amikor visszatértek a fények a városba.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

30 Year Time-Lapse (@nyc_timescape) által megosztott bejegyzés, Júl 13., 2019, időpont: 9:20 (PDT időzóna szerint)

“A 30 éves időintervallum jópofán hangzik” – mondta tervéről DiGiovanna. “A legjobb lenne, ha örökké tarthatna. Ahogy a nap lemegy, minden este más épületet borít ragyogásba, megjósolhatatlan, hol bukik alá. Ez volt édesapám kedvenc időtöltése: kiült, és nézte a naplementét. A város aranyban és ezüstben világít, hihetetlen!”

“Ezzel a projekttel apámnak állítanék emléket” – fűzte hozzá.