A Vilmos király-szigetnél lévő Terror-öböl mélyén nyugvó hajóroncson található leletek magyarázatul szolgálhatnak arra, mi történt a majdnem két évszázada elsüllyedt sarkkutató hajóval – közölték szerdán kanadai illetékesek, ismertetve a feltárás első eredményeit.

Az angol sarkkutató 1845-ben indult expedícióra az Erebus és a Terror nevű hajókkal az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására. 1846-ban mindkét hajó a jég foglya lett a Vilmos király-szigetnél, legénységük a következő hetekben éhezés, skorbut és ólommérgezés miatt meghalt.

Két bálnavadászhajó látta utoljára a hajókat 1846 augusztusában az öbölben.

Az Erebus roncsát 2014-ben, a Terrorét 2016-ban találták meg. Mintegy 46 méterre fekszenek egymástól a hullámsírban.

A Terror feltárásáról szerdán kiadott közleményükben a búvárrégészek közölték, meglepte őket az, hogy milyen páratlanul jó állapotban őrződött meg a hajó. A tengeri üledék a legjobb körülményeket biztosítja a megőrzéshez. A kevés oxigén segíti, hogy a szerves anyagból készült tárgyak megmaradjanak.

Az étkezdében lévő polcokon tányérok és más tárgyak sorakoznak egy asztal mellett.

 

Ryan Harris, a feltárás vezetője sajtótájékoztatóján hangoztatta, a roncsban talált írásos anyag fényt deríthet arra, mi történt, feltárhatja az események időrendjét.

A hajó propellere a helyén van. Nincs nyoma annak, hogy a vasmacskákat leeresztették volna, az ablakokat nem deszkázták be, hogy megvédjék az embereket a zord sarki időjárástól.

“Úgy tűnik, hogy a hajó működő állapotban volt, ez más bizonyítékokkal együtt azt sugallja, hogy váratlanul süllyedt el, és igen gyorsan hagyta el a legénység”

A régészcsoport a Terror háromdimenziós szerkezeti feltárására és belsejének átkutatására összpontosított. A legénység szálláshelyéül szolgáló alsó fedélzet több mint 90 százalékáról nyertek jó felvételeket. Csak Francis Crozier kapitány alvókabinjába nem tudtak bejutni.
A videofelvételeken jól láthatók a helyükön lévő ágyak és asztalok, rajtuk tányérokkal és üvegpoharakkal.

Harris közölte, hogy a régészcsoport reméli, jövőre visszatérhet, és megkezdheti a hajó tényleges feltárását.

A két hajó történetét egyébként hátborzongató regényben dolgozta fel Dan Simmons 2007-ben, amelyből 2018-ban tévésorozat is készült.