A paradicsomcsata 22 ezer résztvevője egy órán keresztül hajigálta egymást a túlérett zöldségekkel, majd többen közülük belevetették magukat a földön keletkezett darabos paradicsomtócsákba. Ehhez sokan úszósapkát, úszószemüveget öltöttek magukra, de voltak, aki dinnyehéjsisakot viseltek “harci öltözetként”.

Az összezsúfolódott tömeget a nagy melegben a helyi lakosok vízzel locsolták az erkélyekről, balkonokról. Az alig tízezer lakosú település utcáit a csata idején hatalmas hangzavar, dudaszó és sivalkodás zaja töltötte be. Azonban a csata végeztével sem csendesedett el a városka, zenei és gasztronómiai programokkal folytatódik a nyár búcsúztatása.

A fesztiválra szóló jegy 12 eurós áráért a szervezők zuhanyozási lehetőséget is biztosítanak a csata után a további mulatságok előtt. A Tomatina fesztivál története 1945-ből ered, amikor is fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult káoszban pedig egy közeli zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek.

Egy évre rá ugyanezt már szándékosan ismételték meg, mert nagyon szórakoztatónak találták a korábbi “csatát”. Hiába tiltották be a hatóságok, az “ütközet” mégis minden évben újra lezajlott. A paradicsomcsata 1959 óta számít hivatalos eseménynek a Valenciától mintegy 40 kilométerre található Bunolban.

Ha jövőre mennél, néhány hasznos tanács:

– nem lehet a fesztivál területére vinni kemény palackot vagy tárgyat
– a paradicsomot még hajítás előtt össze kell nyomni, törni vagy meg kell taposni, nehogy valaki sérülést szerezzen egy keményen megküldött zöldségtől
– gongszóra be kell fejezni a paradicsomdobálást
– hivatalos irataink eredetijét inkább hagyjuk otthon, ebbe a buliba elég a másolat