Újra erődemonstrációt tartott az orosz hadsereg. Amikor nincs háború, akkor sem unatkoznak az orosz katonák: legutóbb például az ArmyGames nevű játékokon vettek részt, ahol számos másik ország haderejével mérhették össze tudásukat.

Pihenni azonban nem sok idejük volt: nemrégiben már Moszkvától 480 km-re délkeletre, a tambovi régióban volt jelenésük, ahol elsütötték a világ legnagyobb aknavetőjét, a 2SZ4 Tyulpant, magyarul tulipánt. A monstrumról a NATO először 1975-ben szerzett tudomást, de a mai napig nem készült nála nagyobb ilyen típusú fegyver, melynek mozgatásához egy 520 lóerős motorral szerelt harckocsit használnak.

a videó a hirdetés után indul

 

A 240 milliméteres M-240 lőtávolsága 9650 méter, de létezik egy olyan típusú lövedék, amely a lőtávolságot 20 kilométerre növeli. A behemót méretnek ára is van: a kilencfős személyzet percenként egy lövés leadására képes. A repesz-romboló lövedékek mellett páncéltörő, vegyi és nukleáris töltetek kilövésére is alkalmas.

A közel 50 éves technikából az oroszoknak még mindig van 420 darab, de aktívan csak tízet használnak. Szíria is kapott 24-et, míg korábban Csehszlovákiának is volt a fegyverből négy darab, de ők leszerelték az állományt 1991-ben.