Számos kutatás kimutatta már korábban, hogy a színek alapjában befolyásolják az emberek viselkedéseit, érzéseit és természetét. Ezért láthatunk például rengeteg piros színt néhány étteremben, mert az meghozza az étvágyat. Ellenben például a kékkel, ami egy kicsit elnyomja az éhségérzetet. Hasonló okok miatt található rengeteg zöld felület a kórházakban: az árnyalatnak regeneráló hatása van.

A rózsaszínt boldogsághoz és az együttérzéshez szokták kapcsolni, de a gyengeséghez és a nőiességhez is. Ez a kettősség számos vitát generált már a tudósok között, hogy összességében milyen hatással van az emberekre, de ez nem tartotta vissza a svájci hatóságokat attól, hogy pinkre fessék néhány börtön celláit.

Nem fogod kitalálni, mi ez a rózsaszín épület 1

Nem először alkalmazzák ezt a módszert a rendfenntartó szervek. Az 1980-as években a Washington állambeli Seattle-ben is kipróbálták a pink festéket, igaz, az a rózsaszín egy másik árnyalata volt. A két tengerésztiszt után Baker-Miller-nek elnevezett színárnyalat hatására a jelentések szerint drasztikusan megváltozott a fogvatartottak viselkedése, jóval kevésbé voltak agresszívak, mint korábban.

Nem fogod kitalálni, mi ez a rózsaszín épület 2

Érdekes módon, az a kutató, aki annak idején kikeverte a nyugtató színt, a későbbiekben újabb vizsgálatokat folytatott le. Ebből azonban kiderült, hogy a Baker-Miller-rózsaszín egyáltalán nem csillapította a kedélyeket. A Svájcban átmázolt tíz börtönben négy év tapasztalata szintén azt mutatja, hogy a rabok kedélyállapota nyugodtabb lett, de könnyen lehet, hogy később ismét más véleményen lesznek a tudósok.

Talán csak az újrafestés és a jobb életkörülmények az okai az ideiglenes békének.