Medi Bastoni július 8-án indult útnak a kelet-jávai Mount Wilisnél fekvő falujából, amelyet szintén érintett az erdőirtás.

A 43 éves férfi várhatóan pénteken éri el Jakartát, ahol találkozni szeretne Joko Widodo elnökkel, hogy megkérje rá: telepítsék újra a fákat a Mount Wilisen és más lecsupaszított területen.

“Azért csinálom, hogy felhívjam az emberek figyelmét az erdőirtásokra. Szükségem van az elnök segítségére a fák újratelepítésében, összefogva más közösségekkel” – mondta el csütörtökön, mikor elérte a Jakartától 22 kilométerre fekvő Bekasit.

Indonéziában hosszú ideje gyors ütemben folyik a társadalmi és környezeti károkat okozó erdőirtás, amelynek hasznát a papírgyártók és pálmaolaj-vállalatok fölözik le. Az erdők eltűnése és a károsanyag-kibocsátás miatt Kína, az Egyesült Államok és India után Indonézia a negyedik a globális felmelegedéshez leginkább hozzájáruló országok között.

A négygyermekes apa tavaly 73 kilométert tett meg hátrafelé haladva a kelet-jávai Tulungagungtól a Mount Wilis csúcsáig ugyancsak az erdőirtások ellen tiltakozva.

Bastoni naponta 20-30 kilométert tett meg 700 kilométeres útján. Egy visszapillantó tükör segítségével kerülte el az ütközést az útjába eső tárgyakkal. A férfi éjszakánként általában mecsetekben vagy rendőrőrsökön aludt. Számos faluban és városban, ahol elhaladt, örvendezve üdvözölték, enni és innivalóval látták el vagy vendégül is látták éjszakára.

Eredetileg augusztus 17-re, Indonézia függetlenségi ünnepére akart Jakartába érkezni, de az egyik lába feldagadt, ami miatt pár napos pihenőre kényszerült, s így az elnöki palotában sem vehetett részt a ceremónián, amelyre meghívást kapott.

Bastoni ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az elnök mégis fogadja, és segít az erdők újratelepítésében.