Noha az amerikai hadsereg élenjár a különféle innovációk terén, azért bizonyos területeken ők is ragaszkodnak a régi, jól bevált dolgokhoz. Nemrégiben a haditengerészet egyik titkára derült fény, mely ugyan technológiai visszalépést jelent a kommunikáció terén, de nagyobb biztonságot is.

Hogy a hackerek ne tudják lehallgatni a különböző üzeneteket, teljesen kiiktatták a rádiós és mindenféle elektronikus kommunikációt a hajók között, és személyesen adják át az üzeneteket. Egy küldönc helikopterrel repked a két repülőgép-szállító között, és egy kis zsákban hordozza az aktuális ukázt.

Még mindig világháborús technológiát használ az amerikai haditengerészet, jó okkal 1

Így lehet bármilyen fejlett az ellenfél lehallgatásra fókuszáló különítménye, az üzenetet legfeljebb személyesen lehet megszerezni. A régi-új rendszert nem csak háborúban használják, hanem a mindennapokban is: a múlt héten a USS Boxer anyahajón fényképezték le, hogyan is néz ki élőben egy ilyen művelet. Jól látható az a sárga tasak, melyben az üzenet található.

Még mindig világháborús technológiát használ az amerikai haditengerészet, jó okkal 2

A zsákos módszer elődje még a második világháborúból, 1942-ből származik. Akkor egy Japán elleni támadásra készülve a USS Hornet belefutott egy japán civil hajóba, és a lebukástól tartva először alkalmazta az egyik repülőgép pilótája a rádiózás helyett ezt a módszert.

Nem ez az egyetlen régi tudás, melyet ma is használnak a haditengerészetnél. 2016 óta újra bevezették a szextánsokat is a tisztek kiképzésénél. Így, ha a GPS valamiért bemondja az unalmast, az eszköz segítségével még mindig el tudják navigálni a hajót A-ból B-be.