Az elmúlt szűk három évtizedben hatalmas változásokon ment keresztül a Sziget Fesztivál. A főként még mindig zenei programok mellett az idők során megjelentek az egyéb kulturális események is, melyek nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a rendezvény.

Mindezekkel együtt a gasztronómiai vonal is együtt fejlődött, így szinte minden fesztiválozó talál a foga alá való ételt, még akkor is, ha valamilyen különleges étrendet követ. A 2019-es Szigeten különösen a hamburgerkínálat emelkedett ki a többi fogás közül.

Az elmúlt napokban néhány helyet véletlenszerűen kiválasztva megkóstoltuk, milyen hamburgerekkel is lakhatunk jól két koncert között. Hogy miért pont a hamburgerekre esett a választásunk? Az étel amellett, hogy sok helyen elérhető volt, ár-érték arányban a legjobb választásnak tűnt. Összehasonlításképpen: egy szelet pizza a legtöbb helyen 1100, egy adag tészta 2500 forintba került.

Összesen hat helyre látogattunk el három nap alatt. Ahol lehetett, csak hamburgert kértünk, mindenhol normál adagot. Három szempont szerint értékeltünk: külső, íz, és élmény szerint. Az első kettőt nem igazán kell magyarázni, a harmadik szempontban leginkább a kiszolgálást, valamint az evés közbeni behatásokat osztályoztuk, 1-10-ig. Így összesen 30 pontot lehetett maximálisan szerezni.

Kanálgép: Smokey BBQ Burger (2100 forint)

Először a Kanálgép füstölt, barbecue szószos hamburgerét kóstoltuk, a későbbiek során ez szolgált viszonyítási pontként. Már az első alanyunk különleges meglepetést tartogatott a számunkra: a szószban mandulaszeletekkel és puha, lédús szőlővel találkoztunk, ami igencsak különlegessé tette az ételt. A füstölt sajtos, sonkával, salátával és uborkával megbolondított szendvicset hangulatos, újságpapírra emlékeztető csomagolásban szervírozták.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 1

A szőlő által kölcsönzött édes és a füstölt ízek összjátéka remek volt, amibe kicsit belerontott a zöldség ropogása a fogam alatt, mintha homok lett volna a burgerben. A buci egy kicsit száraz volt, így félúton egy uborkában dúsabb falat igencsak jól esett. A sonka megfelelően sós és zsíros volt, és mindent egybevéve egy jó szendviccsel sikerült indítani az összehasonlítást.

Külső: 7
Íz: 7
Élmény: 6
Összesen: 20/30

Gourmet Burger: Surf n Turf (2500 forint)

A hat burgeres próbából már a második kóstolás magasra tette a lécet. A buci alatt megbújó kéksajtos-habanerós-salátás egyvelegre még néhány garnélát is tettek. A tengeri herkentyű friss és roppanós volt, a sajttal és az angus marhás húspogácsával nagyon jól működött együtt.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 2

A zsemle valamivel édesebb volt a szokásosnál, ezzel a részével nem is volt semmi baj. Azonban igencsak száraz volt, és ezt még a szaftos husi sem tudta kompenzálni. A többi rész azonban kijavította ezt a hátrányosságot, ezért is érte el a teszt legmagasabb pontszámát.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 3

Külső: 10
Íz: 10
Élmény: 8
Összesen: 28/30

Pulled Pork: Western (2750 forint)

Kicsit kilógott a sorból ez a szendvics, ugyanis a klasszikus marhahúspogácsa helyett tépett disznóságok szolgáltatták a fehérjében gazdag részt. A barbecue ízesítésű, cheddaros-baconos szendvicsben pirított hagyma is volt, és egy kicsi sült krumpli is járt a rendelés mellé.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 4

Az ételbe szinte sikerült egy disznótorost becsomagolni: jó zsíros szalonna, csöpögő szósszal. A coleslaw kicsit elvitte a show-t: a hagymával együtt már inkább klasszik csalamádéíz vált dominánssá. A sajtot kevésbé lehetett emiatt érezni, és a hús sem tudott komolyabb hatást kiváltani. A buci viszont abszolút nyerő, különdíjat is érdemelne: kívül roppanós, belül puha.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 5

Külső: 9
Íz: 8
Élmény: 6
Sültkrumpli: +2
Összesen: 25/30

Cheche Nemburger: Steak Sandwich (2890 forint)

Az inkább lapos, de széles hamburger szépen nézett ki, ám a jó első benyomás jobb volt, mint maga az evés. A lisztes buci kellemetlen tapintásán túl lehet lendülni, és talán fel sem tűnt volna, ha nem nyom el mindent a mustárszósz.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 6

Hiába volt talán a Sziget legfinomabb hagymalekvárja a szendvicsben, a mustár és a megégett bacon miatt a húsból alig lehetett érezni valamit, a sajt pedig mintha ott sem lett volna.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 7

Külső: 8
Íz: 4
Élmény: 5
Összesen: 17/30

Lakatos Műhely: Food Punk Burger (1890 forint)

A kevésbé pozitív élmények után jobb tapasztalatok nem is érhettek volna. A burger legextrábbnak számító összetevője az unicumos ketchup volt, de ezen kívül nem akart több lenni egy egyszerű hamburgernél a paradicsomával, savanyú uborkájával, salátájával és hagymalekvárjával.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 8

A vásárlóra valóban vásárlóként tekintettek itt, odafigyelve például arra is, hogy nyersen, félig- vagy jól átsütve kérjük az első kicsinek tűnő, de valójában vastag és finom húspogácsánkat. Ennél jobb egyszerű hambit nehezen tudnánk elképzelni: a friss, lédús paradicsom, a zöldségek és a hús együtt elképesztően finom volt. Ár-érték arányban ez a szendvics vitte nálunk a prímet.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 9

Külső: 8
Íz: 10
Élmény: 10
Összesen: 28/30

Zing: Festival Burger (1850 forint)

“Ha hamburgert akarsz enni, akkor ez egy hamburger. De nem több” – jellemezte egy mondatban egy barátom a már halomszámra előre elkészített és becsomagolt szendvicsek egyikét. A Zing tulajdonképpen a Sziget McDonald’s-aként funkcionált: számos helyen bele lehetett futni a Budapest több pontján is megtalálható étteremlánc kocsijaiba.

Akár garnélás hamburgert is ehetsz a Szigeten 10

Mindezek ellenére azért nem kell elkerülni őket: hiába rontotta egy kicsit az élményt a becsomagolás miatt megpuhult buci, a hús kiváló párost alkotott a sajttal. Az ízek – valamelyest érthető módon – nem igazán értek össze, de ha számít, hogy gyorsan legyen valami az ember gyomrában, akkor ez az ideális választás.

Külső: 5
Íz: 7
Élmény: 6
Összesen: 18/30

Összegzés

Az árakat is figyelembe véve a győztes toronymagasan a Lakatos Műhely lett, megelőzve a szintén kiemelkedő Gourmet-t. A dobogó harmadik helye szoros küzdelemben dőlt el, de végül a számok a Zinget hozták ki jobbnak a Kanálgéppel és a Pulled Porkkal szemben. A hatos teszt leggyengébb burgere a Cheche szendvicse lett, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy minden alkalommal olyan helyen vásároltunk, ahol csak hamburgert árusítanak.

A nagyüzemi, már előre elkészített és a napra kitett hamburgeralapokkal operáló helyeket messze elkerültük a teszt során. Ezeknél az árusoknál 2500 forintba kerültek a mikróban fél perc alatt elkészülő ételek, ami szintén bizonyítja, hogy az ár nem mond el mindent a termékről.