Néha a tudósoknak is akadnak kocsmavita szintjén mozgó ötleteik, amiket meg is valósítanak. Végre választ adtak arra a kérdésre, hogy lehet-e a csernobili atomkatasztrófa miatt lezárt területről származó alapanyagokból biztonságos vodkát főzni.

A rövid válasz: igen!

Teljesen biztonságos a Csernobilban főzött vodka 1

A kísérletező kedvű kutatók itt vetették el a rozst, és innen vették a vizet is, a kész termékről pedig a csapat egyik tagja az angliai University of Portsmouth professzora, Jim Smith nyilatkozott: “Nem radioaktívabb, mint bármelyik másik vodka. Bármelyik kémikus megmondhatja, hogy lepárlás során a szennyeződések a szilárd maradékban vállnak ki.”

Így a folyamat során gyakorlatilag eltűnik a radioaktív szennyeződés, ami amúgy sem jelentős mértékű, már az alapanyag vizsgálata során a megengedett határ alatti értéket mértek. Az italt természetesen több helyen is bevizsgálták, többek között a Southamptoni Egyetemen dolgozó tudósok is, de semmit nem találtak, minden a határérték alatt maradt.

A BBC riportere megkóstoltatta az italt egy londoni koktélbár mixerével, aki elmondta, hogy az Atomik inkább gabonapárlat, mint tiszta vodka, így az íze sokkal gyümölcsösebb és jobban idézi a gabonás jegyeket.

A vodka készítői a bevételből azokat az ukrán közösségeket szeretnék majd támogatni, amelyek mai napig szenvednek a baleset hatásaitól, a haszon 75 százalékát ajánlották fel közösségi célokra.