Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa eseményei nemrégiben újra a figyelem középpontjába kerültek az HBO sorozatának köszönhetően. A baleset miatt már 33 éve lakatlan az az 1000 négyzetkilométeres terület, melyet a mai napig a zónaként emlegetnek. Ezt a körülbelül 30 kilométeres sugarú övezetet sújtotta igazán a sugárszennyezés, a területen hivatalosan senki nem él azóta, mióta kiürítették a környéket a történtek után.

A zónában a természet az úr, a korábban emberi kéz alkotta környezetet a növény- és állatvilág a saját képére formálta. Ezen a területen belül néhány tudós furcsa projektbe vágott bele: elkészítették az Atomik névre keresztelt vodkát, melynek minden alapanyaga a leginkább szennyezett területen belülről származik.

A vodkát gyártó Chernobyl Spirit Company a cég által a zónában elvetett, “enyhén szennyezett” rozsból főzi a szeszt, melyhez a terület alatt található vizet is felhasználják. Utóbbin a mérések szerint a radioaktivitás nyomai kimutathatóak, azonban a Porthsmouth-i Egyetem szakembere szerint számos, az esetleges hatásokat vizsgáló kutatást elvégeztek, mielőtt belevágtak a nagy üzletbe.

“Nem radioaktívabb, mint a többi vodka” – nyugtatott meg mindenkit James Smith környezetmérnök, aki egyben résztulajdonos is a csernobili szeszfőzdében. A férfi szerint a desztillálási folyamatnak köszönhetően a szennyező anyagok nem kerülnek bele a végtermékbe.

Egyelőre csak egyetlen üveggel készült az italból, de az év végéig több palack vodkát is készítenének a zónában. A bevétellel a helyi közösséget segítenék, akik a zóna közvetlen környezetében élve az átlagosnál is alacsonyabb életszínvonalon élik életüket.