A globális jegyeladási rekordok ellenére a Walt Disney Co. médiakonszern 553 millió dollár veszteséget könyvelt el az április-júniusi időszakban, részben a rivális 21st Century Fox vállalat felvásárlása, részben a tervezett streaming-szolgáltatásába való befektetések miatt.

“A Fox stúdió teljesítménye jóval elmaradt a korábbiaktól és attól, amit reméltünk, hogy elér az akvizíció nyomán” – mondta Bob Iger, a Walt Disney fő fejese. A Fox-filmek, köztük az X-Men: Sötét Főnix bukása 170 millió dolláros veszteséget eredményezett.

A médiakonszern márciusban zárta le a Fox 71,3 milliárd dolláros felvásárlását, amelynek nyomán a 21st Century Fox mozifilm- és tévéműsorgyártása mellett a Disney tulajdonába kerültek az Avatar, az X-Men, a Jégkorszak, a Modern család és a Simpson család szerzői, forgalmazói jogai is.

Kedden további részleteket is nyilvánosságra hoztak a Walt Disney új, Disney+ nevű digitális streaming-szolgáltatásáról, amelyet november 12-én terveznek elindítani, hogy versenybe szálljanak a Netflixszel.

A családbarát digitális platform előfizetői Disney-filmeket, Disney-tévéműsorokat, a Marvel-univerzum és a Star Wars-galaxis produkcióit, a Pixar animációit és a National Geographic műsorát láthatják. Előfizetése havi 7, évi 70 dollár lesz. A Disney azzal számol, hogy legalább 60-90 millió előfizetője lesz a 2024-es pénzügyi év zárásakor.

A Walt Disney stúdió júliusban új rekordot – 7,67 milliárd dollár – állított fel a globális jegyeladásokban, amellyel saját 2016. évi 7,61 milliárd dolláros (220 milliárd forint, az új Puskás Ferenc stadion kerül körülbelül 200 milliárdba, ennyi bevétele volt a Disney-nek csak a mozijegyeken) jegyeladását szárnyalta túl. Idén négy filmje is – Az oroszlánkirály, a Bosszúállók – Végjáték, a Marvel Kapitány és az Aladdin – globálisan egymilliárd dollárnál több bevételt hozott a stúdiónak.