Koreai tudósok megalkottak egy olyan rendszert, ahol a mesterséges intelligencia a bevitt adatok alapján megjósolja, hogy egy adott mozifilm mennyire lesz sikeres a kritikusok és a nézők körében. Emellett azzal is megpróbálkozik, hogy megjósolja, vajon pénzügyileg is megéri-e a projekt.

Ehhez mindössze a film írott cselekményére van szükség, és a program már mondja is az eredményt. “Ahogy a filmipar egyre csak nő, a filmek sikerességének előrejelzése egyre fontosabbá válik” – írták kiadványukban a koreaiak. A különböző alkotásokról már manapság is kaphatunk egy előzetes képet trailerek formájában, azonban ezekkel a gond az, hogy a film elkészülte után jelennek meg.

Az ezekre adott visszajelzés a filmkészítőknek már túl késő, ebben az állapotban ugyanis már csak a kész felvételek újravágásával – esetleg újabb jelenetek utólagos leforgatásával – változtathatnak. A kutatók ezért más oldalról közelítették meg a feladatot. Összesen 42 306 film cselekményét vizsgálták meg világszerte, alapul véve a Wikipédián elérhető rövid összefoglalókat és a Rotten Tomatoes filmértékelő oldalon található osztályzatokat.

A filmeket ezután egy 0 és 1 közötti skálára helyezve osztályozták, ahol a 0 a nagy bukás, az 1 pedig a bombasiker. Minden adatot felhasználva kapták meg végül azt a programot, mely elvileg előre tudja jelezni az alkotások sikerét. A rendszer szerint az első, 2012-es Bosszúállók film 0,78 pontot kapott. A szakemberek 0,75-nél húzták meg végül a sikeres alkotások határát, azaz a Marvel-film bekerült a legjobbak közé.