Valószínűleg már azok is látták az alábbi jelenetet a Harry Potter és a bölcsek köve című filmből, akik egyébként egyetlen filmet se láttak teljesen a varázslótanonc történetéből.

A régi gőzös, a gyönyörű táj és a repülő autó együttese sokunk emlékezetébe beleégett. Ezek közül az első kettőt bárki átélheti, ugyanis a környezet és a vasútvonal valóban létezik. Ehhez Skóciáig kell utaznunk, ahol áprilistól októberig naponta kétszer is közlekedik az a járat, melyet a filmben is látható Jacobite nevű gőzmozdony vontat.

A Skót-felföldön kanyargó vasútvonal, ahol a járat közlekedik, idén ünnepli 125. születésnapját, ráadásul egy igen rangos, a legszebb vasútvonalaknak kiosztott díjat is kapott.

A 135 kilométeres távolságot 6 óra alatt teszi meg a járat, de az út közben számos helyen meg is áll a vonat. A jegyet váltók többek között megcsodálhatják Nagy-Britannia legmagasabb hegyét, a Ben Nevist, de az ország legmélyebb tava, a Loch Morar mellett is elhaladnak az utazók.

A vonatra egyirányú és retúrjegyeket lehet váltani. Az előbbiek 31,75 fontba (11 200 forintba) kerülnek, míg az oda-vissza jegyek esetén két árkategória van: a fapados verzió 37,75 fontba (13 400 forintba) kerül, míg az első osztály jegyei 60 fontért (21 200 forintért) vásárolhatók meg.