Számos haditechnikai múzeum és park akad világszerte, Magyarországon is található egynéhány. Azonban a legfurcsább most épül Jordániában: az egész a víz alatt, a Vörös-tenger északi csücskében kap helyet.

Ezen a részen egyébként a turisták szeretnek búvárkodni, és ezzel a lépéssel még több embert szeretnének a víz alá csábítani. Az újonnan nyíló “múzeumban” helyet kapnak korábban használt páncélozott autók, de tankokat és egy helikoptert is elsüllyesztettek.

A járműveket a jordán hadsereg használta, a korábbi fennhatóságnak köszönhetően rengeteg köztük a brit gép. Nagyjából húsz nagyvasat küldtek most a tenger mélyére, melyeket úgy rendeztek el, mintha egy csata részesei lennének.

Az elsüllyesztett járművek már nem voltak fiatalok. A fenti képen is látható AH-1F Cobra helikopter (melyet Amerikában készítettek) társait az Egyesült Államok hadserege még Vietnamban valamint a 80-as években használta. Jordánia is 1975 óta használta a Cobra-helikoptereket, de ebben az évtizedben többségüket továbbpasszolták a Fülöp-szigeteknek.

Az eszközöket természetesen nemcsak visszadobták a tengerbe. Mivel védett területről van szó gazdag élővilággal, gondosan eltávolítottak minden veszélyes anyagot a járművekből. A későbbiekben ezek otthonául szolgálnak majd számos halfajnak, és korallok is megtelepedhetnek a mesterséges élőhelyen. Ilyen programja egyébként az amerikai hadseregnek is van, és New York, valamint Florida partjainál is létesítettek már mesterséges zátonyokat.