Az ajakletépő, torokzsibbasztó csilipaprikák könnyen függőséget okoznak. Legalábbis a hazai népes rajongótábor erre enged következtetni, sokan imádják, ha egy körömhegynyi habanero lórúgásként indítja az étkezést.

Nos, nekik rossz hírünk van. A Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai ugyanis kimutatták, hogy a rendszeresen csilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.

A 15 éven át folytatott vizsgálatban 4582, 55 év feletti kínai vett részt. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a naponta több mint 50 gramm csilit fogyasztók kognitív hanyatlása felgyorsul. Az emlékezetvesztés még jelentősebb volt azoknál, akik soványak voltak.

A Sciencedaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál által ismertetett kutatást a Katari Egyetem tudósa, Cumin Si vezette. A tanulmány szerint a naponta több mint 50 gramm csilit fogyasztóknál csaknem a duplájára nőtt a memóriavesztés és a kognitív hanyatlás kockázata.

“A csilinek az egészséges testsúly megőrzésével és a vérnyomás kordában tartásával kapcsolatos hasznáról korábbi tanulmányok már beszámoltak, mi azonban azt találtuk, hogy az idősebbek kognitív funkcióit károsítja” – mondta Cumin.

“A chili az egyik leggyakrabban használt csípős fűszer a világon, és az európai országokkal összehasonlítva Ázsiában különösen népszerű. Kína egyes térségeiben, köztük Szecsuánban és Hunanban csaknem minden harmadik felnőtt fogyaszt naponta csípős ételt” – magyarázta Li.

Korábbi tanulmányok szerint a csípős paprikákban található kapszaicin nevű aktív komponens felgyorsítja az anyagcserét, a zsírégetést és meggátolja az érrendszeri betegségeket. A most megjelent hosszú távú tanulmány azonban az első, amely azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a csilifogyasztás és a kognitív funkciók között.

A tanulmány szerint a sok csilit fogyasztók főleg az alacsony jövedelmű, kis testtömegindexű emberek közül kerültek ki, akik fizikailag sokkal aktívabbak voltak, mint a csilit nem evők. A kutatók szerint a normális testtömegindexű emberek valószínűleg érzékenyebbek a csilire, mint a túlsúlyosak, ezért hat jobban a memóriájukra és a súlyukra. A kutatók arra is rámutattak, hogy a kognitív hanyatlásban a műveltségi szint is szerepet játszhat, de mint mondták, ezt a kapcsolatot még vizsgálni kell.

A legpusztítóbb csili elfogyasztása igazi embert próbáló kihívás, sokan le is videózzák ahogy szenvednek.

Elbutít? Inkább elősegíti a hosszú és eredményes életet!

Lehet, hogy pont azért butultak el ezek az emberek, mert a paprikafogyasztás miatt eleve TOVÁBB ÉLTEK. Legalábbis 2015-ben egy hasonlóan fajsúlyos kutatásból az derült ki, hogy a hét közel minden napján fűszeres (friss vagy őrölt csípős paprikával ízesített) ennivalót evők között hozzávetőleg 14 százalékkal csökkent a halandóság. Ennél a vizsgálatnál nagyobb volt a merítés, kínai kutatók majdnem 200 ezer férfit és 300 ezer nőt követtek nyomon 2004 és 2013 között. 

Az eredmények arra utalnak, hogy a rendszeresen fűszeres, csípős ételt fogyasztó embereknél csökkent a végzetes kimenetelű rákos, légzőszervi, szív- és érrendszeri valamint a fertőző megbetegedések száma. A kutatásban részt vevő Nita Forouhi arra is felhívja a figyelmet, hogy a paprika erősségéért felelős kapszaicin nem csak rákellenes, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, de javítja a glükóz-anyagcserét, csökkenti az étvágyat, segíti az emésztést, így akadályozza az elhízást is.

Tehát választhatunk kedvünkre, a sok csípőstől vagy sokáig élünk hülyén, vagy eleve elpatkolunk hamarabb. Esetleg jót röhögünk az ilyen életbevágó területen új eredményeket hozó kutatásokon, és vágunk még két “macskapöcsét” a lecsóba.