Akik követik a Franciaországban rendezett sporteseményeket, azok már találkozhattak egy furcsa, repülő deszkán parádézó fickóval. Ő Franky Zapata, aki saját készítésű gépével bemutatózik országszerte, és meg kell hagyni, igencsak látványos, amit a férfi csinál.

Zapata a francia nemzeti ünnepen, a Bastille-napon tartott katonai felvonuláson is jelen volt, nem is akárhogy. A hasonló módon repülő képregényfigura miatt, Zöld Manónak is becézett férfi egy gépfegyverrel a kezében repült végig Párizs felett, nem véletlenül. Tavaly decemberben 1,3 millió eurót (423 millió forintot) kapott a francia kormánytól gépének fejlesztésére, hogy a jövőben akár katonai célokra is bevethető legyen a légdeszka.

A férfi Párizs után a La Manche-csatorna felé venné az irányt. Zapata számításai szerint nagyjából 20 percig tartana, míg átrepülne a Franciaországot Nagy-Britanniától elválasztó víz felett. Mindezt az első repülős átkelés 110. évfordulójára időzítené.

A 140 km/órás csúcssebességre képes deszkával azonban nem lehet leküzdeni a legalább 34 kilométeres utat, út közben meg kell állni tankolni. “A gép tudásának 3%-át használtam ki eddig, és 99% kell majd a csatornához. Nem lesz egyszerű, és csak 30% esélyt adok a sikerre” – árulta el Zapata.