A Honvédelmi Minisztérium a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében lecseréli a katonák egyenruháit. A nagyközönségnek csak most bemutatott ruhák nem teljesen újak, ugyanis a gyakorló egyenruhákat már 2016 óta nyúzzák a hazánkat védő férfiak és nők, azonban a köznapi viseletet csak pénteken mutatták be a Stefánia Palotában.

A Minisztérium civil ruhatervezők pályamunkáiból választotta ki a végső győztest, amelynél nemcsak a kényelem volt fontos szempont, de a kinézet is. A legjobbnak Léder Barbara pályázata bizonyult, aki szerint az új felszerelés a mindennapi munkát is hatékonyabbá teszi. A tervező ennek szellemében alakította ki koncepcióját a köznapi öltözet zubbonyos és inges változatára, a nyári és téli időszak viseletére, valamint kreálta meg azokat az új kabátokat, amelyeket csapadékos időben hordhatnak a katonák.

Ezekben a ruhákban járnak majd a magyar katonák 1

Nem csak az eddigi ruhák újultak meg. Egy új dzseki is a katonai ruhatár részét képezi, melyet kétféle – vastagabb és vékonyabb – béléssel lehet kiegészíteni, és vízlepergető anyagból készül. A zsebeket úgy tervezték, hogy a bennük tárolt információs hordozók elleni adatlopásoktól is óvják viselőjét.

Ezekben a ruhákban járnak majd a magyar katonák 2

Barbara saját bevallása szerint pályafutásának húsz éve alatt ez volt a legjelentősebb és legnagyobb feladata. Célja az volt, hogy olyan egyenruhákat tervezzen, amelyben a katonák ugyanolyan jól érzik magukat egy társadalmi eseményen, mint a munkahelyükön.