Londonban hirdették ki nemrégiben első alkalommal, hogy melyik pincészet nyerte el a világ legjobbjának járó címet. A 2019-es győztest meglepő helyen, Argentínában kell keresni. A világ ezen pontján is komoly hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek, a győztes vállalkozás 1963 óta készít borokat.

Ezek a világ legjobb borászatai 1

Egy marsi űrbázisra hasonlít a győztes borászat. A kezdőképen a nyolcadik helyezett spanyol helyszín látható

A szavazáson 1500 pincészetre lehetett szavazni, és 3500 voks érkezett be borszakértőktől és a gasztroturizmus különböző szereplőitől. Dél-Amerika tarolt a versenyen, a legjobb tízbe két argentin, két chilei és egy uruguayi pincészet is befért. A legjobb európai jelölt egy spanyol borászat lett, de az olyan klasszikus borvidékek, mint a francia és az olasz, nem szerepeltek fényesen, a legjobb francia résztvevő a 16. helyet érte el. A top 10-be befért még egy spanyol, egy portugál, egy német és két új-zélandi pincészet.

Ezek a világ legjobb borászatai 2

Neves építész tervezte a bronzérmes spanyol borászat főépületét

Magyar szereplő nincs a nyilvánosan elérhető legjobb 50-es listán, hozzánk legközelebb egy osztrák pincészet szerepel, akik holtversenyben a 19. helyet szerezték meg.

Ezek a világ legjobb borászatai 3

Mesés környezetben termelnek a portugál borászok, akik a negyedikek lettek

Ezek a világ legjobb borászatai 4

Az 1980-as évek második felében alapították a chilei Montes pincészetet. A hatodik helyet szerezték meg a szavazáson