A cipőgyártás igen sok energiát és olyan alapanyagoakat kíván, ami rengeteg káros anyag kibocsátásával jár. Nem segít a szüntelen gyártás és az állandóan cserélődő kollekciók sem, ami miatt rengeteg pár cipő a kukában végzi.

Néhány márka próbálja felszámolni ezt a képet. Volt már, aki fenntartható forrásból származó szövettel és eukaliptuszfával próbálkozott, míg mások a bőr előállítását próbálták meg minél környezetbarátabb módon megoldani. A Nothing New – magyarul Semmi Új – nevű cég is csatlakozott az újítók táborához.

Ez a cipő mentheti meg a bolygót 1

A júniusban startoló vállalkozás cipőihez valóban nem használ fel semmi új dolgot: újrahasznosított műanyag a fő alkotóelem. Mindössze kétféle lábbelit készítenek: egy magasabb és egy alacsonyabb szárú tornacipőt. A kinézetük teljesen hétköznapi, de nem is kell túlbonyolítani a dolgot, hétköznapi használatra tökéletes választás.

Ez a cipő mentheti meg a bolygót 2

“A felsőrész és a fűző 100 százalékban újrahasznosított vászonból készült” – árulta el az alapító, Nolan Walsh. “Nagyjából 5,6 darab műanyag palack kerül minden cipőbe, és a vászon miatt minden pár cipővel több mint 600 liter vizet spórolunk.”

Ez a cipő mentheti meg a bolygót 3

A környezetvédelemnek ára van. A cipők páronként 110 (31 ezer forint), illetve 95 dollárba (27 500 forintba) kerülnek, attól függően, hogy magas- vagy alacsonyszárú a lábbeli. Ezért a pénzért cserébe a vásárló sokáig élvezheti cipője kényelmét: elhasználódás után ingyen megjavítja a vállalat a terméket, és újabb pár vásárlása esetén 20 dollár kedvezmény is jár.