Mindenki hallott már a világ legnagyobb kerékpáros versenyéről, a Tour de France-ról. A háromhetes francia körverseny komoly múltra tekint vissza. Először 1903-ban pattantak nyeregbe a vállalkozó szelleműek, és az egykori magazinhirdetés miatt létrejött kerekezésből mára világméretű üzleti vállalkozás és hatalmas presztízzsel bíró sportesemény lett.

Habár az elmúlt bő száz évben sok minden változott, a középpontban mind a mai napig a sportolók állnak. Az idő előrehaladtával egyre több módszert vetettek be a résztvevők, hogy a Champs-Élysées-n ők állhassanak a dobogó tetejére. Sajnos doppingszerekhez is gyakran nyúltak a férfiak, de úgy tűnik, manapság sokkal tisztább a sport, mint 15 éve volt.

A kerékpárosok rengeteget edzenek, hogy a 18 napos kalandot fizikailag és szellemileg is kibírják. A rengeteg edzés és versenyek szinte mutánsokká formálja a versenyzőket. Erre jó példa a lengyel Pawel Poljanski esete, aki 2017-ben mutatta meg, hogy is néz ki az ember lába bő 3000 kilométer letekerése után.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paweł Poljański (@p.poljanskiofficial) által megosztott bejegyzés, Júl 18., 2017, időpont: 10:04 (PDT időzóna szerint)

A látvány önmagáért beszél. A kerékpárosok lábát pókhálóként szövik át a kidudorodó erek, melyek akár kétszer annyi vért is szállíthatnak, mint más emberek keringési rendszere. Edzéssel mindenki elérhet hasonló eredményeket, de mindez nagyban függ a testfelépítéstől, valamint a genetikától is. A sportolóknál látható eredményt az alacsony testzsírtartalom és a szervezetben keringő nagyobb mennyiségű vér okozza.

Szerencsére az állapot nem fájdalmas, az oda vezető út viszont erőfeszítései viszont nem kellemesek. Az izmok mérete mellett sem érdemes csak úgy elmenni. A sportolás közben megnövekedett véráramlás a vérplazma egy részét átpasszírozza az érfalon, és az izmok körül gyülemlik fel. Ez az átszivárgás megkeményíti és megduzzasztja az érintett területet, így az erek még inkább a bőrhöz nyomódnak, és az összkép még látványosabb.