Az Adelaide-i Egyetem tudósainak közlése szerint a régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjaitól. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki.

Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt (kétszer akkorára, mint hasonló fajtársai), ezzel a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A nagyjából 540-489 millió évvel ezelőtti kabrium földtörténeti időszak során lezajlott hirtelen, gyors faji diverzifikációt nevezi a tudomány kabriumi robbanásnak.

“Úgy döntöttünk, hogy a Tyrannosaurus rexhez hasonlatos nevet adunk neki hatalmas mérete és ijesztő lábai miatt. Ezekkel összezúzta és feldarabolta táplálékát, amelyet gyakran más trilobiták alkottak” – mondta James Holmes, a kutatás vezetője.

Ez a hatalmas trilobita rettegésben tarthatta a tengerfenék kisebb teremtményeit – mondta a szakértő.  A fosszíliát az Emu-öböl palás agyagjában találták. Ebben a világhírűvé vált üledékes kőzetben több mint 100 kihalt fajt fedeztek már fel. A szakértők szerint különösen ritka, hogy egy trilobita “puha részei”, például a csápjai és a lábai is megőrződjenek.

“Érdekes módon az Emu-öbölbeli agyagpalában talált trilobita fajokon, köztük a Redlichia rexen is láthatóak olyan sérülések, amelyeket kagylótörő ragadozók okozhattak” – mondta Diego Garcia-Bellido, az Adelaide-i Egyetem és a Dél-ausztráliai Múzeum munkatársa.

A szakértő elmondta, hogy nagy koprilitokat, vagyis fosszilizálódott üledékeket is találtak, amelyek trilobitatöredékeket tartalmaztak. A sérült Redlichia rex példányok és a koprolitok arra utalnak, hogy vagy egy még nagyobb ragadozó fogyasztotta őket – például az Anomalocaris, egy rákszerű lény – vagy pedig az új fajnak kannibalisztikus jellemzői voltak.

A Redlichia rex példányait a Dél-ausztráliai Múzeumban fogják bemutatni.