Három perc a nagy semmiben. Csak jég, tenger, és némi fény. Mégis lenyűgöző, emberi technika nélkül is az lenne, de a Yamal jelenléte teszi teljessé a képet.

Ez a hajó egy különleges flotta tagja. Egyike az orosz atom jégtörőknek, amiből összesen kilenc készült. Az Arktyika osztályba sorolt hajók a legnagyobb számban gyártott, duplafalú testtel rendelkező jégtörő-típusok, és mind közül a Yamal a legnagyobb.

Szívében lobbanó gázolaj helyett hasadó atommag termel energiát, két OK-900A típusú reaktorban. A 171 MW hőteljesítményű, 240 t/h gőztermelésű nyomottvizes reaktorokkal akár egy évig is képes kikötés nélkül dolgozni a Yamal, de a konstrukció egyben börtön is. Ehhez a reaktortípushoz hideg víz kell, így Yamal sosem mehet nyaralni a Karib-tengerre, örökké az Északi területek fogja marad.

Bár úgyis a jeges észak a hazája, legalábbis amíg a klímaváltozás el nem tünteti helyette a jeget. Amíg ez bekövetkezik, addig fáradhatatlanul töri az utat a hajózási útvonalakon, és szállít turistákat a valódi, földrajzi Északi-sarkra, amit a tengeren lehet elérni. 1994-ben első útja is ide vezetett, a legénység BBQ sütéssel ünnepelt, és volt aki a fagypont alatti hőmérsékletű tengerben is megmártózott.

Nézd meg ezt az ámulatba-ejtő videót a jégtörőről: