Nemet mondtál a BBQ oldalasra? Türtőztetted magad ha szaftos steak került valahol az asztalra, csak azért, mert a vörös húsok köztudottan rossz hatással vannak a koleszterinre? Van egy rossz hírünk, a kutatók kikutatták, hogy a csirkemell is hasonló hatást vált ki.

Az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint.

Lesújtó dolog derült ki a fehér húsokról 1

A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem.

Mindez azt jelzi, hogy az eddig véltnél hasznosabb a húsfogyasztás korlátozása a koleszterinszint csökkentése érdekében. A növényi fehérjék a legegészségesebbek a koleszterint tekintve – derítették ki a kutatók.

A vöröshús-fogyasztás népszerűtlenné vált az elmúlt néhány évtizedben, amikor kapcsolatba hozták a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázatával. Az amerikai kormány étrendi ajánlásai a baromfifogyasztást bátorították, mint a vörös húsnál egészségesebb alternatívát.

Ezek szerint maradnak a magok, meg a saláta, vagy jót teszünk a bolygónak, és veszélyesebben élve, hamar halva spórolunk meg pár évnyi szennyezést a civilizációnak.