A tavaly a Marsra érkezett robotvakond az első, négy órán át tartó művelete során 4000 kalapácsütést ejtett és 30 centiméter mélyre jutott a vörös bolygó talajában ám hónapok óta nem jut tovább. Pedig mélyre szeretnének fúrni vele.

“Valószínűleg nem megfelelő a robotvakond támasztéka a környező talajban, a Mars csekélyebb gravitációjának hatása alatt” – közölte a Német Űrkutató Központ. Hozzátették, hogy egy kő is megállíthatta, de ez valószerűtlen.

A robotvakond a NASA Insight-missziója keretében érkezett a vörös bolygóra novemberben és február végén kezdett fúrni a Mars talajában. A DLR a NASA-val együttműködve azt tervezi, hogy az Insight szonda robotkarjával megpróbálják felemelni a robotvakond támasztószerkezetét. Ezzel egyrészt közelebbről megvizsgálhatják a helyzetét, másrészt így a további kalapálás során közvetlenül a robotkarral is megtámaszthatnák a robotvakondot.

A hőáramlást mérő HP3 műszerrel végzett kutatás célja, hogy mérjék a Mars belsejéből érkező melegáramlatokat.  A DLR fejlesztette berendezés “tüskéje” kalapácsszerű ütésekkel halad előre a talajban, miközben mérőszenzorokkal ellátott kábelt húz maga után.

Az eredeti tervek szerint a távirányítású berendezés az űrkutatás történelmében először öt méter mélyre hatol a Mars talajában, amelynek hőmérsékletét és hővezető képességét vizsgálja. Az adatok a Földhöz hasonlatos égitest keletkezésének és fejlődésének jobb megértéséhez járulhatnak hozzá. A HP3 a hőmérsékletet a Celsius-fok egy ezredrészének megfelelő pontossággal tudja mérni. Ebből például arra is lehet következtetni, hogyan fejlődött a vörös bolygó belseje és hogy még mindig rendelkezik-e forró, folyékony belső maggal.

Az Insight november 26-án landolt a Marson, az Elízium-síkságnak egy sekély, porral és homokkal teli kráterében. A 360 kilogrammos robotgeológus nem mozog, leszállási helyén végzi feladatait.
Az összesen 650 millió eurós (208,8 milliárd forint) misszió a tervek szerint két éven át tart.