A HBO Csernobilról szóló minisorozata felizzította az atomerőművek iránti érdeklődést az interneten, érdemes rápillantani a következő grafikonra, mennyire megugrott a Csernobil keresőszót begépelők száma.

Nem csoda, hogy ezzel párhuzamosan minden, az esethez köthető történet, legenda, régi és új felfedezés előkerül. Mégis mind közül a legfurcsább egy Ebay-hirdetés, ami futótűzként terjedt a közösségi oldalakon.

A zone_zero nevű felhasználó egy RBMK-1000-es reaktorból származó grafitblokkot kínált eladásra. Az időzítés tökéletes, a fotókon pedig valódinak tűnik a tömb, amiből kitűnő váza, asztali dísz lehet azok számára, akik ilyesmire gerjednek.

Az RBKM egy szovjet grafitmoderátoros atomreaktor, melynek hűtőközege nyomás alatti csövekben elgőzölgő könnyűvíz, ilyenek üzemeltek Csernobilban is. Ma már – döntően biztonsági kockázatai miatt – elavult konstrukciónak számít, de Oroszország területén még több ilyen üzemel.

Egy orosz atomreaktor darabját árulták a neten 1

Ezek a grafittömbök a hibás konstrukciójú reaktor jelképének is tekinthetőek, ez szóródott szét 1986 tavaszán a négyes blokkban történt végzetes robbanás után, a meggyulladt grafit tüzének eloltása tartott 8-10 napig, többek között ennek a törmelékét kellett eltávolítani az erőmű tetejéről, ahol akkora volt a sugárzás mértéke, hogy a biorobotnak hívott katonák csak 90 másodpercet tölthettek a területen.

Tehát ez több, mint egy reaktor darabja, egyfajta relikviája az atomenergia legpusztítóbb katasztrófájának.

Rövid időt élt meg a hirdetés, már csak a tárolt változat elérhető, de ebben még ott a szöveg, miszerint ez egy nem új, de atomerőműben sosem használt tömb, így nem bocsát ki radioaktív sugárzást, az eladó tesztelte, százszázalékos a biztonság, cserkész becsszóra.

Tömege 12,5 kilogramm, a széle picit letört, a vételára pedig 2800 dollár. A hirdetés valódisága azért kérdőjeles, mert ilyen alkatrészeket nem árulnak az ecseri piacon, egy reaktorba szánt grafittömböt hivatalos úton valószínűleg lehetetlen beszerezni.

Egy orosz atomreaktor darabját árulták a neten 2Egy orosz atomreaktor darabját árulták a neten 3Egy orosz atomreaktor darabját árulták a neten 4