Habár Európa területén manapság viszonylag ritkák a fegyveres konfliktusok, az egyes országok nem véletlenül tartanak fenn harcképes sereget mind a mai napig. Jobb félni, mint megijedni – gondolhatjuk mindannyian, éppen ezért fontos, hogy harci helyzetben ne érje váratlanul az országot az ellenség támadása.

Ehhez hozzátartozik a gyakorlás is. Nemcsak a katonáknak kell harcra kész állapotban lenniük, a fegyvereknek is bevetésre készen kell állniuk. Emellett fontos az ember és a gép kapcsolata, a fegyvereket jól is kell használni. A finn hadsereg rögzített is egy gyakorlatot, igencsak látványos, ahogy mindent elsütnek a nyugodtnak látszó téli erdőben.

A videó főszereplője az RM-70-es rakéta-sorozatvető, melyet még a hidegháború idején gyártottak Csehszlovákiában. Egy teherautó hátuljára szerelve egy forgatható állvány tartja a 40 darab, egyenként 122 milliméter átmérőjű rakétát. A rendszer 22 km-es távolságig pontosan célba juttatja a lövedéket, ahol felrobbanhat a 19,18 kg töltet. Az RM-70-est elsősorban kisebb, védelem nélküli célpontok elpusztítására tervezték.

A videó második felében igencsak rövid ideig látszik az a rész, amikor a földbe csapódnak ezek a rakéták, és az egész táj por- és repeszfelhőben úszik. Szerencsére a videó készítője nemrégiben hosszabb részletet is megmutatott ebből.

Nem volt egyszerű ezt a felvételt elkészíteni, ugyanis éles töltetek záporoztak a célterületre. Emiatt ember nem állhatott oda, így az operatőr Samuli Hääplä egy drón segítségével készítette el a felvételeket. Jól látszik, hogy a DJI Phantom mellett nagy sebességgel húznak el a rakéták a 40 méteres repülési magasságban.