Nem mindennapi borkülönlegességet árverezhet el a Christie’s aukciósház június 5-én és 6-án Londonban. A két nap legnagyobb figyelmet kapó tétele egyértelműen az a két üveg bor lesz, melyeket több mint 300 évvel ezelőtt palackoztak.

Nem ajánlott meginni ezt a méregdrága bort 1

A borok története igen kalandos. Sokáig nem is tudtak a létezésükről, ám 2010-ben, a német tengerpartoknál egy búvárcsapat rájuk talált. Egy addig ismeretlen, az iszapban szinte már teljesen eltűnt hajóroncsban találtak 14 üveget egy fonott kosárban. A 40 méteres mélységből felhozták az üvegeket.

Az úton az egyik palack sajnos összetört, illetve egy másikat kinyitottak, hogy megtudják, pontosan mit is találtak. A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy igazi, karakteres vörösborra bukkantak a szerencsés megtalálók a tenger fenekén. Az üveg formája alapján valamikor 1670 és 1690 között tölthették üvegbe a szőlőből készült nedűt.

“A borban még mindig volt etanol” – árulta el a Burgundiai Egyetem professzora, aki azonban nem feltétlenül javasolja az ital megkóstolását egészségügyi okok miatt.

Ennek ellenére azonban jó befektetés lehet a 17. századból származó ital megvétele. A Christie’s szerint a két üveg bor (melyeket csak egyben lehet megvásárolni) valahol 9,6 és 11 millió forintnak megfelelő összegért fog elmenni.

Megkóstolnál egy ilyen régi bort?
Igen, az egyik üveget kibontanám
43% (82)
Nem, később még többet érhet a befektetés
57% (108)