Hatalmas az érdeklődés egy elavult technológiát használó netbook iránt. Nem véletlenül, ugyanis a Windows XP operációs rendszert futtató Samsung NC10-14GB jelenleg a világ egyik legveszélyesebb számítógépe.

A magát művészként aposztrofáló Guo O Dong és Deep Instinct nevű kiberbiztonsági cég összefogásával készült remekműbe ugyanis hat kártevő programot telepítettek, ezekből is a legrosszabb fajtákat. A fél tucat trójai faló, zsaroló- és adathalász program egyes becslések szerint 95 milliárd dollár kárt okozott a világon.

A világ legveszélyesebb vírusaival fertőzték meg ezt a laptopot 1

Samsung NC10-14GB

A legrégebbi kártevő az ILOVEYOU a gépen, melyet először 2000 májusában azonosítottak. A program e-mail-en keresztül terjedt, és a fertőzött fájl megnyitása után a számítógépen található fájlokat módosította, ahogy éppen kedve volt hozzá. A Sobig egy féreg és egy trójai kombinációja 2003-ból. Készítőjét a mai napig nem kapták el, és noha csak egy hónapig volt aktív, ez a történelem második leggyorsabban elterjedő rosszindulatú szoftvere.

A lista egyik legártalmatlanabb tagja a MyDoom 2004-ből. A mai napig ez a leggyorsabban terjedő levélféreg, de azon kívül, hogy levélszemetet küldött a fertőzött gépekről, nem csinált olyan volumenű dolgokat, mint a BlackEnergy. A 2007 óta terjedő vírus által megfertőzött zombigépek egyszerre támadnak meg bizonyos szervereket és weboldalakat, ezzel térdre kényszerítve őket. 2015 decemberében egy komolyabb áramszünetet is előidézett Ukrajnában.

A lista két legpénzéhesebb tagja a DarkTequila és a WannaCry. Előbbi jellemzően banki adatokat lopott a fertőzött gépekről Közép- és Dél-Amerika térségében, míg utóbbi 2017 májusában fenyegetett bennünket fájljaink titkosításával és törlésével, ha nem fizetünk.

Még ezek után is nagy a kereslet a laptop iránt, melyet az alkotók szeretnének eladni. A licit jelenleg a kikiáltási ár háromszorosa felett jár, a cikk írásának pillanatában éppen 763 600 dolláron (223 millió forint). A vevőnek ezért a pénzért cserébe vállalnia kell, hogy nem fordítja a kártevőgyűjteményt illegális célokra. A laptop működését a lenti videóban lehet figyelemmel követni.