Május 10-12. között, azaz a soron következő hétvégén rendezik a 2019-es Ultrabalatont. Közép-Európa leghosszabb futóversenyén, a kiadónk csapatában a Vezess is részt vesz. A 221 kilométeres verseny kapcsán összeszedtünk pár érdekességet a futásról Nektek!

Többek között ezért izzadsz

Futás közben, minél hosszabb a táv, annál jobban emelkedik a testhőmérséklet. Melegben akár 38-39 fokra is felhevülhetünk, a testünk pedig az izzadtság segítségével védekezik a túlmelegedés ellen. És mivel az izzadás futás közben elég intenzív, folyamatosan pótolni kell a folyadékot. Ilyenkor nem érdemes egyszerre sokat inni, mert abból megint csak baj lehet (hányás), inkább csak óvatos kis kortyokat igyunk, többször. Ne csak a folyadékbevitelre figyelj, de az megfelelő is legyen. Érdemes az ásványi anyagokat is pótolni hosszabb táv esetén.

5 érdekes dolog, ami futás közben történik a testeddel 1Erre figyelj, ha hűvös időben futsz

Ha a környezet hőmérséklete alacsony, azt kockáztatod, hogy túl gyorsan veszítesz a tested hőmérsékletéből, amikor hirtelen abbahagyod a futást. Ilyenkor ugyanis a tested elkezdi igen intenzíven leadni a hőt. Ez extrém esetben akár hipotermia kialakulásához is vezethet. Ezért van az, hogy a profik azonnal takarókat borítanak magukra a hosszabb távok után.

Vigyázz, mit eszel

Futás előtt és közben érdemes kerülni a túlzottan cukros energiazseléket és italokat, ugyanis ilyenkor felgyorsul az anyagcsere és igen kellemetlen pillanatokat szerezhetsz magadnak, ha épp akkor jön rád a szapora, amikor nincs a közelben WC, de még egy bokor sem. Érdemes inkább banánt, puffasztott rizst enned, nehogy baj legyen. Arra is figyelj, hogy ne változtass az egyébként futáskor alkalmazott étrendeden, ne ilyenkor akarj kipróbálni valami újat!

A Mosoly Alapítványról

A súlyos, krónikus betegséggel, pszichoszomatikus zavarral küzdő gyerekek gyógyulásában segítő Mosoly Alapítvány speciális váltójával idén tizenkettedszer vesz részt az NN Ultrabalaton futóversenyen. A 2019. május tizenegyedikén reggel startoló monstre próbatétel egyúttal az alapítvány legnagyobb adománygyűjtő programjainak egyike. A Mosoly Váltóban a Balatont több szakaszban, az adott etap támogatójával párban egy-egy mosolyos gyerek futja körbe; olyanok, akiken korábban már segített az alapítvány, így a váltón gyógyultan futhatnak a többi, jelenleg is terápián részt vevő társukért. A Centrál Média (vagyis mi) a Mosoly Alapítvány támogatója: Mosoly Centrálmédia nevű váltócsapatunkban a bő kétszáz kilométert mások mellett az NLCafé, a 24.hu és a Vezess újságírói teljesítik. A korábbi évek mosolyos, centrálos ultrabalatonjairól itt találni izomlázas beszámolókat.

5 érdekes dolog, ami futás közben történik a testeddel 2Alacsonyabb leszel

Ha hosszú távon futsz, egy meglepő dologgal is szembesülhetsz. A maratoni táv végére a testmagasságod durván 1 centiméterrel is kevesebb lehet. Ez azért van, mert futás következtében a gerinc rázkódik, folyamatosan mozog és a csigolyák közti porckorongok egy időre összenyomódnak. Nem kell megijedni, maximum 24 órán belül magasságod visszaáll az eredeti állapotra.

Fémes érzés

Ha túltolod az edzést (esetünkben a futást), úgy érezheted, hogy vér csorog le a torkodon és fémes ízt érzel a szádban. Az miért van? A vörösvérsejtek vasat bocsátanak ki, ha túlterheled magad. Nem kell megijedni ettől.