A hétköznapokban nem találkozunk a problémával, de a templomot építő vallási csoportoknál felmerül az igény: kell egy harang! Hova fordulhat, aki ilyesmire vágyik? Európában főleg az osztrákokhoz vagy a németekhez, náluk akadnak még harangöntő vállalkozások.  Ezek fő erénye, hogy komplex toronygépészeti megoldásokkal foglalkoznak, így egy cég képes a harangok öntésétől a felszerelésen át a telepítés utáni karbantartásig minden igényt kiszolgálni.

passaui Perner harangöntöde valamint a Grassmayr cégek tekintenek vissza a legnagyobb múltra, utóbbi munkája a jelenleg üzemelő legnagyobb kongatható harang is, ami Bukarestben került toronyba (fontos megjegyezni, hogy akad nagyobb harang is, de nem a kongatható fajtából).

Kőkemény férfimunka ez, aminek egyedi, művészi alkotás a végeredménye. Hosszú, fáradtságos folyamatokat kell precízen véghezvinni, egy 25 tonnás harangnál nem egyszerű munka a forma kialakítása, valamint a kiöntés sem, a fémötvözet rúdjait szinte végtelen étvággyal nyelik el az 1200-1300 fokos lángok.

Itthon egyetlen harangöntő vállalkozás működik, az őrbottyáni Gombos Miklós bronz- és acélharangokat egyaránt önt. A piaci rés tehát ott van, a Grassmayr 425 ezer euróért (137 millió forint) csinálta a román ortodox egyháznak a 25 tonnás harangot.