Számos okot fel lehet sorolni, miért is hasznos a súlyemelés. Amellett, hogy izomgyarapító és csonterősítő hatása van ennek az edzésformának, kordában tartja a vércukorszintet, megvéd a szívbetegségektől, valamint a hasi zsírrétegek elleni küzdelemben is szerepet kaphat.

Márciusban egy amerikai tudományos szaklapban megjelent egy tanulmány, mely a súlyemelés újabb pozitív oldalára világított rá. A kutatás szerint ugyanis a tevékenység csökkentheti a vastagbélrák kockázatának kialakulását az idősebbek körében, mely Magyarországon a tüdőrák mellett a legtöbb halálesetért felelős daganatos betegség.

A kutatás során a szakemberek a súlyemelés tíz különféle ráktípusra gyakorolt hatását vizsgálták 560 ezer ember részvételével. Az alanyok 50 és 71 éves kor között voltak 1995 és 1996 között. A kísérlet hosszú ideig zajlott, ugyanis a résztvevők életmódjáról és egészségéről még 2004 és 2006 között is készítettek felméréseket.

A szakemberek végül biztató eredményekkel szolgáltak. Azoknál az embereknél, akik rendszeresen emelgetnek súlyokat, nagyjából 25 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki daganatos megbetegedés az emésztőrendszerben, de a tüdőrák ellen is hasznos fegyvernek bizonyult. Az okok valószínűleg a vércukorszintre vezethetőek vissza. Tudvalevő ugyanis, hogy magas vércukorszint mellett nagy eséllyel alakulhat ki vastagbélrák a szervezetben.