Ezek a sorozatok adták az amerikai filmgyártás javát a nyolcvanas években, és gyakorlatilag az egész világon vetítették őket. Általában akciódús, fegyverropogástól sem mentes filmekről van szó, szuperhősök és túlzottan tekervényes sztori nélkül. A lényeg, hogy a főhősökkel könnyű azonosulni, kölyökkorunkban mindannyian el akartuk rúgni a Ferrarinak, akárcsak Magnum, szerettünk volna helikopterből lövöldözni, mint Hannibál a Szupercsapatból, vagy két krumpliból, egy adag mosószerből és három használt fogpiszkálóból bombát építeni, mint MacGyver.

Szupercsapat

Eredetileg az NBC csatornán futott 1983-tól 1987–ig.  Hozzánk jó tíz évvel később ért el, és a bevezető szöveg még mindig itt cseng a fülünkben: “Tíz évvel ezelőtt egy különleges kommandó tagjait elítélték egy általuk el nem követett bűntény miatt, ám az ítélet hirdetése előtt sikerül megszökniük. A kormány máig is körözi őket, de szerencsés módon mindig találnak kibúvót. Ha bármilyen megoldhatatlannak tűnő problémája van és véletlenül sikerül megtalálnia őket, talán önt is kisegíti a szupercsapat.”

Magnum

Talán a legeredetibb, amiben kevesebb a kaszkadőrtrükk, de annál több a nyomozás. A folyamatos narráció miatt némileg noir hangulat is vegyül az amúgy fülledt, vidám hawaii környezetbe, mai napig zseniális, minden karakter jól kidolgozott, és az örök rejtélyek, poénok, Higgins és Magnum kapcsolata akkor is fenntartotta az érdeklődést, ha épp az adott sztori laposra sikerült.

162, egyenként 45 perces epizódból áll. 1980 és 1988 között készült, és hiába verték bucira a képét, hiába kergették meg a kutyák, Magnum a végén mindig mosolygott a bajsza alatt.

MacGyver

Talán az első “kocka” akiből akciósztár lett. Izom helyett aggyal oldja meg a kilátástalan feladatokat, a sorozat hét évig futott az amerikai ABC csatorna műsorán, 1985. szeptember 29-től 1992. május 21-ig. Ezen idő alatt 139 epizód készült el, amelyekből három folytatásos (kétrészes).

MacGyver legnagyobb erénye, hogy tudományos ismereteit a gyakorlatban is alkalmazva hétköznapi tárgyak és a mindig nála lévő svájci bicskája, valamint ragasztószalagjának segítségével szinte bármit képes előállítani. A leglehetetlenebb problémák esetén is működő ügyes megoldásai – melyek sokszor élet-halál helyzetekben kívánták meg tőle összetett eszközök kiötlését és megvalósítását néhány perc alatt – voltak az epizódok fő látványosságai.

Miami Vice

Komolyabb hangvétel, neonfények, fehér zakó, fehér Ferrari Testarossa, tesztoszteron és kokain. A Miami Vice üdítő színfolt volt a valóságtól kissé elrugaszkodott sorozatok világában. A műsort az NBC sugározta öt éven keresztül, 1984 és 1989 között.

Minden korábbi szériánál fontosabb szerepet töltött be a kábítószer (különösen a kokain), megjelent a dél-amerikai drogháború, a gyerekkereskedelem, sőt az északír konfliktus is. Gyakori volt a sokszor kifejezetten durva erőszak nyílt ábrázolása, miközben az ügyek esetenként megoldatlanul végződtek. A történetszálban a korábbiaknál sokkal kevesebbet számított a klasszikus értelemben vett nyomozás és nyomozói munka; a főszereplők feladata nem annyira egy-egy bűntény megoldása volt, mint inkább az ismert bűnözők elfogása és hatástalanítása.

Knight Rider

Itt kár minden szó, egy generáció ikonja a kigombolt ing alól kibukkanó prémmel hódító Michael Knight. De talán nála is nagyobb sztár volt a fekete Pontiac Trans Am, vagyis K.I.T.T, a guruló számítógép, ami emberibb volt sok embernél. De legfőképp gyorsabb, erősebb és humorosabb. Viszont sosem tudott kiszállni a kocsiból.

Az SPM fokozat és a Turbo Boost örökké velünk marad!