Az orosz utazó vadregényes kalandot akart, és a képek alapján megkapta. Ellátogatott Kirgizisztánba, ahol megtalasztalható a számunkra tökéletesen idegen, belső-ázsiai kultúra, és hangulat. Egy reptér mellett szökött be a repülőtemetőbe, nem kérdezett senkit, lőtt pár fotót, majd amikor jöttek az őrök, gyorsan kereket oldott.

A leglátványosabb rész az itt elhagyva álló több mint egy tucat IL-76-os, amelyeket hivatalosan felújítás miatt állítottak le. A valóságban inkább csak kibelezik a nagy madarakat, donorként szolgálnak.  A típust eredetileg katonai célra tervezték az An–12 és az An–22 leváltására, a 40–50 tonnát emelő közepes kategóriában kívánták alkalmazni. Körültekintő tervezéssel egy robusztus, sokoldalú repülőgépet alkottak, melyet napjainkban számos civil légitársaság is üzemeltet.

Így néz ki az orosz óriásrepülők temetője 1Így néz ki az orosz óriásrepülők temetője 2Így néz ki az orosz óriásrepülők temetője 3Így néz ki az orosz óriásrepülők temetője 4

Ráérős hétvégi programként érdemes megnézni ezt az egy órás útbeszámolót magyarul, szinte kedvet kapunk egy kirgiz túrához.