Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy átbulizott éjszaka után eljön a másnap, annak minden gyötrelmével együtt. Erre kínál megoldást brit kutatók egy csoportja által kifejlesztett szintetikus alkohol.

Az Alcarelle névre hallgató szer úgy hat, mint az italokban jelenleg megtalálható alkohol. Ugyanazt a mámoros, bódult érzést váltja ki az emberből, azonban a rossz következmények nélkül. Nemcsak a macskajaj kerüli el az embert, de az eddigi eredmények alapján még a májat sem károsítja.

Óvatos becslések szerint azonban még kell pár év, hogy a közönség számára is elérhető legyen a szer, főként a különféle engedélyek miatt. Optimista esetben akár három év is elegendő lehet ehhez, de a gyártó ennél valamivel többet jósol.

David Nutt, a londoni Imperial College munkatársa optimista a szert illetően. „Tesztekkel ellenőrizzük a molekula biztonságosságát, be szeretnénk mutatni, hogy az anyag különbözik az alkoholtól. Be fogjuk bizonyítani, hogy nem termel semmiféle méreganyagot.”

Az Alcarelle egyetlen, gyakorlatban is azonnal érezhető tulajdonsága, hogy a szer csak 45 percig okoz mámoros érzést, szemben az alkohol akár többórás ciklusával. Annyi baj legyen, ha valóban elkerül minket a másnap, akkor képesek leszünk meghozni ezt az áldozatot. Legfeljebb egy kicsit többet iszunk.

Akinek ez mégsem felelne meg, és ragaszkodna az igazi alkoholt tartalmazó italokhoz, az mindenképp vessen egy pillantást ezekre a pokolian erős italokra: