Gyanútlanul autózott két horgász a Dél-Ausztráliában található Coorong Nemzeti Park tengerpartján, amikor valami gyanúsra lettek figyelmesek. Egyikőjük azonnal előkapta a fényképezőgépét és lefotózta a különös teremtményt, melyet először farönknek nézett a két férfi.

Tengeri szörnyet sodort partra a víz Ausztráliában 1

A szörnyet a Dél-Ausztráliai Múzeum ichtiológusai azonosították, akik megállapították, hogy egy holdhalat sodort a víz a partra. A nagy méretéről és lapos testéről ismert állat ezen példánya 1,8 méteres hosszával fajának átlagos méretű példányai közé tartozik, így a jövőben akár még nagyobb halakkal is találkozhatnak a szerencsések.

Tengeri szörnyet sodort partra a víz Ausztráliában 2

A fajt csak 2017-ben fedezték fel a tudósok. A holdhalat angolul naphalnak nevezik, ugyanis szeret az óceán felszínén úszkálni, süttetni a lapos testét. “Amint felmelegedett a testük, ismét alámerülnek több száz méter mélyre, ahol medúzával táplálkoznak” – mondta Ralph Foster, a Dél-Ausztráliai Múzeum munkatársa.

Tengeri szörnyet sodort partra a víz Ausztráliában 3

Egyelőre még a tudósok sem tudnak sokat a halról, például a pontos élőhelyét sem ismerik. Eddig úgy tartották a szakemberek, hogy csak a bolygó déli féltekéjén él az óriás, de nemrégiben Kalifornia partjainak közelében találkoztak a szörnyeteggel. Egy esetleges ütközés esetén a holdhalak akár képesek egy nagyobb jachtot is elsüllyeszteni.

Tengeri szörnyet sodort partra a víz Ausztráliában 4