Tízéves technikai előkészületek után sikerült megörökítenie a NASA kutatóinak azokat a lökéshullámokat, melyeket a vadászrepülők keltenek, miközben átlépik a hangsebességet. A köznapi nyelven hangrobbanásnak nevezett jelenséget az Amerikai Légierő T-38-as vadászgépének segítségével hozták létre, miközben a NASA munkatársai egy B-200 King Air géppel szálltak fel, hogy onnan fotózhassanak.

Eltöri a levegőt az amerikaiak szuperszonikus repülője 1

A NASA gépe 9100 méteres magasságból figyelte a tőle 600 méterre lévő vadászgépeket, melyek között volt, hogy csak 3 méter távolság volt a hangsebesség átlépésekor. A kutatók ekkor már készenlétben álltak a másodpercenként 1400 képkocka rögzítésére képes kamerákkal. Az elkészült monokróm képeket utólag színezték meg, melyek gyönyörű látványt nyújtanak.

Eltöri a levegőt az amerikaiak szuperszonikus repülője 2

Az amerikai kutatók azt remélik, hogy a kísérletek során nyert adatok segíthetnek az X-59 QueSST névre hallgató szuperszonikus repülő fejlesztése során. A repülő, melyet a tervek szerint először 2022-ben tesztelnek, szinte zaj nélkül lép majd át a hangsebesség határán.

Ha a projekt sikeres lesz, az komoly áttörést jelenthet akár a polgári légi közlekedésben is. Újra visszatérhetnek a hangsebesség felett közlekedő repülőgépek, nyomdokába lépve az idén ötvenéves Concorde-nak.