Már hét hónapja ég egy, az amerikai Arkansas államban található illegális szemétlerakó. A Bella Vista városa mellett található területről áramló füst már a lakók egészségét is veszélybe sodorta.

A tűz eddig észrevétlen volt, ugyanis 21 méter mélyen, a földben ég. A szemetet még a lakók hordták az 1,9 hektáros területre, mely jól táplálja a tüzet, köszönhetően annak, hogy főként szerves hulladékot tartalmaz. A baj az, hogy olyan veszélyes hulladékokat is oda dobtak, mint autóakkumulátorok és kábelek. Ezek elégetve rákkeltő anyagokat bocsátanak ki magukból.

A szemét korábban látható volt, ám 2016-ban a terület helyreállítási munkálatai során betemették azt. A tüzet nem lesz egyszerű eloltani. A vízzel való elárasztás szóba sem jöhet, ugyanis akkor a talajba és a természetes vizekbe mosódna rengeteg méreganyag, így más módszert kell alkalmazniuk. Az biztos, hogy ez nem lesz olcsó, módszertől függően az oltás költsége akár 10 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollár is lehet.

A lakosok már régóta érezték, hogy valami nem jó a levegővel. “Szúrós, mérgező szaga van a levegőnek. Undorító” – mondta egy helyi, aki 300 méterre él a tűztől. “Ha arról fúj a szél, akkor muszáj visszamenni a házba.”

Egy helyi újság még december közepén azt írta, hogy a levegő annyira egészségtelen, hogy a terület 800 méteres környezetében élők fokozottan kerüljék a kinti munkát. Egy másik lakos elmondta, hogy a családja állandóan köhög, a felesége hörghuruttól szenved, és a négy éves kisfia szinte antibiotikumokon él.