A Kékes Magyarország legmagasabb hegye. Az Északi-középhegységben, a Mátrában található. 1014, más mérések alapján 1015 méter magas.

Szinte mindenki járt már ott, és mindenkinek megvan a szerpentinélménye, a felfelé kanyargó út hosszúsága. Más a klíma, más az időjárás, ezer méter azért érezhető különbség.

Ezt ugorják meg Szaúd-Arábiában, csak természetes hegy helyett önerőből. Pontosabban olajpénzből. A Dzsidda torony jelenleg is épül, és ha kész lesz, minden eddigi hatalmas épületet megelőz majd. Ráadásul elég komoly mértékben.

Ha a tervek megvalósítása jól halad, akkor a torony soha nem látott magasságot ér el és ez lesz a világ legmagasabb épülete, valamint az első szerkezet, amely eléri az egy kilométeres magasságot. Az építésénél a csúcstechnológiára támaszkodnak, többek között vasbetonra, a felemeléséhez pedig szivattyúkat használnak, amely hasonló ahhoz, mint amit a Burdzs Kalifa építésénél használtak fel.

Természetesen profi felvonókra is szükség lesz, a kétszintes liftek sebessége több mint 10 m/s, 634 méteres magassággal ez lesz a világ leghosszabb és legmagasabb felvonós utazása.

A pontos számot titkolják a tervezők, csak akkor jelentik be, ha elérik az ezer métert, amihez még kell pár szállítmány beton, hiszen jelenleg lassan halad az építkezés, körülbelül 20 százalékos a készültség.

A tervezett 262 emeletből csak 66 szerkezetkész, a céldátum több mint optimista, 2021-re szeretnék átadni az épületet, de ha ilyen ütemben folytatódik az építkezés, lesz abból még 2030 is.