Az okostelefonok lettek a XXI. század legtöbbet tapogatott eszközei, így nincs miért csodálkozni azon, hogy az ujjlenyomatok mellett a baktériumokat is szorgalmasan gyűjtik. Több tanulmány is bizonyította már ezt a tényt, és a sok kutatás közül talán a török eredmény a legrémisztőbb.

Ebben a vizsgálatban a kórházi használatra fókuszáltak,  egy kórházban 133 olyan mobiltelefon felszínét vizsgálták át alaposan, amelyek a betegekhez vagy látogatóikhoz tartoztak. Kiderült, hogy a mobilok több mint háromnegyede hordozta a Staphylococcus baktériumot, sőt az egyiken az antibiotikumoknak ellenálló, igen veszélyes MRSA (multidrogrezisztens Staphylococcus aureus) törzset is megtalálták. A telefonokon öt esetben mutattak ki Escherichia coli baktériumot, ezek közül kettőn gyógyszereknek ellenálló típust.

mobiltelefonok UV-sugárzással megszabadíthatók lennének a rájuk tapadt baktériumoktól, illetve valamely mosható védőbevonat alkalmazása is megoldást jelenthetne.

2013-ban az RTL Klub is foglalkozott a témával, mikroszkóp alatt vizsgálták a koszos mobilokat.

Sokaknak rutinná vált már, hogy a fürdőszobában, mosdóban sem szabadulnak meg a mobiltól, és ennek eredményét mikroszkóp nélkül is könnyen elképzelhetjük, a lehúzáskor fröccsenő permet, a vizes kéz, ugródeszka a perem alatt tenyésző baktériumhordák számára.

A megoldás? Akárcsak más esetekben, némi odafigyelés, és a kijelző rendszeres takarítása. Természetesen nem a mosogatógépben, hanem inkább a szemüvegekhez is használható, finom mikroszálas kendő, és némi alkoholos kézfertőtlenítő használatával, de egyes gyártók, például az Apple komoly tanácsadást szolgáltat a témában.