Nincs szenzorsziget, nincs kameraluk, sőt hajtogatást sem terveztek a Sony mérnökei. Inkább a mozis szabvány irányába tolták el a képernyőméretet, a Sony Xperia 1 egyedi arányokat kapott 167 mm hosszú, 72 mm széles, és 8,2 milliméter vastag.

Így egy kézzel kezelni szinte lehetetlen, a felső értesítési panelt még nyúlánk zongorista ujjakkal sem érhetjük el, cserébe viszont fekete sávok nélkül élvezhetőek a 21:9 arányú filmek a tűéles, harsány színekkel dolgozó 3840 x 1644 képpontból álló 6,5 hüvelykes méretű OLED HDR kijelzőn.

A Sony nem ült fel a hajtogatós mobilvonatra, inkább a mozik világa felé nyitott 1

De nem csak a filmnézés területén használható ki a szokatlan képernyőarány, a népszerű játékok, mint a Fortnite vagy az Asphalt 9 is ki tudja használni a szélesvászon minden pixelét, ráadásul két alkalmazást is futtathatunk egymás mellett.

A készülék technikai háttere is csúcsmobilhoz illő, a legújabb Snapdragon 855 processzor mellé 6 GB RAM került, Adreno 640-es GPU-val támogatva a döccenésmentes grafikai élményért.

Jack csatlakozó ennél a típusnál sincs (lassan ez a trend), van viszont tripla hátlapi kamera, három különböző látószöggel, 2x-es optikai zoommal. Jó hír, hogy mindegyik mellé optikai képstabilizálás jár, ami a 4K-s videofelvételeknél kiváltképp jól fog jönni. Magyarországra valamikor  tavasszal érkezik a Sony új mobilja, áráról még tippek sincsenek, annyi biztos, hogy prémiumáras riválisok ellen száll ringbe.