Mindannyian emlékszünk a kétezres évek második felében hódító mobillázra. A gyártók sorra adták ki furábbnál furább formájú sokgombos, ám okostelefonnak még nem nevezhető kütyüjeiket. Ilyenek voltak az összecsukható mobiltelefonok is, melyben a Motorola járt élen, de a Nokia és más gyártók is próbálkoztak hasonló termékekkel.

Az okostelefonok megjelenésével ez a világ eltűnt, ám a múlt héten két mobilóriás, a Samsung és a Huawei is bemutatta saját összehajtható okostelefonját. A hajtás iránya megváltozott, mindkét telefont függőlegesen, a képernyő közepén lehet félbehajtani. Míg a Samsungé befelé hajlik, a Huawei a másik irányt választotta.

Várhatóan sok idő kell, hogy elterjedjenek újra az összehajtós telefonok, már ha egyáltalán elterjednek. Amellett, hogy mind a Samsung Galaxy Fold, mind a Huawei Mate X irtózatosan drága (560 ezer, illetve 730 ezer forint a két mobil alapára), van egypár akadály, amit le kell küzdenie még a mobilgyártóknak. Ezeket szedtük össze az alábbiakban.

Az összehajtási vonal

Ha egyszer összehajtunk egy papírlapot, majd kihajtjuk, a hajtásnyom megmarad, bárhogy is próbáljuk kisimítani. Igaz, hogy az okostelefonok képernyője bonyolultabb, mint egy papírlap, de azért még dolgozni kell ezen a problémán, mint ahogy ezen a Galaxy Foldról Twitteren közzétett képen is látszik.

Tartósság és védelem

Vajon hány összehajtást és kinyitást fognak kibírni ezek a telefonok, illetve mennyire lesznek ellenállóak a külső körülményekkel szemben? Ennyi pénzért joggal várhatja el az ember, hogy ne legyen pixelhibás a telefonja. Aki pedig szeretné a portól vagy a karcolásoktól megvédeni, hogyan teheti ezt meg? A tok elég furcsán mutatna ezeken a telefonokon, főleg a Huawei termékén, melynek képernyője kívülre nyílik.

Tényleg visszatérnek a hajtogatós telefonok? 1

Erre nehezen lehetne tokot húzni

Szoftver

Nem lesz egyszerű dolga az alkalmazások és az operációs rendszerek fejlesztőinek, hogy szoftvereiket optimalizálják a különböző képernyőformákra. Már a standard téglalap alakú képernyőbe benyúló kamera is fejtörést okozott a fejlesztőknek, így még rengeteg idő lesz, mire az alkalmazások valóban hiba nélkül, stabilan fognak működni.

Energiaigény

Mennyi időt fognak bírni egy töltéssel a telefonok? Manapság az új eszközök akár 2-3 napot is kibírhatnak normál használat mellett egyetlen töltéssel. A képernyő növelésével azonban várhatóan visszalépés is történik ezen a téren, ugyanis a nagyobb képernyő több energiafogyasztással jár. Félmillió forint pedig kissé sok egy vezetékes telefonért.

Vastagság

A telefonok még vastagabbak lesznek a két réteg képernyő miatt. Lassan már nincs hová tenni ezeket az eszközöket, akkorára nőnek, de a normál okostelefonok legalább vékonyak.

Tényleg visszatérnek a hajtogatós telefonok? 2

Az USB-C bemenethez viszonyíthatunk a Samsung vastagságát illetően