Vannak emberek, akik ahogy becsukják a szemüket az ágyban, máris alszanak. Azonban akadnak olyanok is, akiknek nem jön álom a szemére még akkor sem, ha álmosak, és órákig forgolódnak, vagy a plafonra szegezik tekintetüket.

Amellett, hogy ezek az emberek örökké nyűgösek és fáradtak, az egészségi állapotuk is romlik. Egy kutatás nemrégiben kimutatta, hogy a rosszul alvó emberek nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, cukorbetegek és depressziósak.

Mindezek elkerülése végett itt van néhány bevált tipp, ami segíthet visszatérni a jó alvás útjára.

A megfelelő megvilágítás kiválasztása

A fény óriási mértékben befolyásolja az alvásunkat. Ugyanis a testünkben termelődik egy hormon, a melatonin, ami segít rendben tartani az alvási és ébrenléti ciklusunkat. Meglepő lehet, de a melatonin szintje függ a külső fénytől, még a televíziók és a telefonok képernyőjének fényerejétől is. A szakértők szerint az ilyen képernyők bámulását legalább két órával lefekvés előtt abba kellene hagyni az egyensúly fenntartása érdekében.

Az esti tusolás

Rengeteg ember úgy kezdi a napját, hogy reggel tusol, este azonban nem. Azonban bizonyított tény, hogy az esti tusolás segít az elalvásban. Egy dologra kell figyelni ezzel kapcsolatban: ne közvetlenül lefekvés előtt tusoljunk, a forró víz ugyanis felhevíti a testet. A legjobb, ha megvárjuk, míg testünk visszaáll a normális hőmérsékletére.

Tej

Nem vicc, egy pohár meleg tejtől tényleg könnyebben alszunk. A benne található fehérjék beindítják a korábban említett melatonin termelődését, ami az alváshoz vezető egyenes út. Aki nem szereti a tejet, annak van alternatíva: a tojásfehérje és a tökmag.

Meditáció

Ha az eddigi ötletek nem váltak be, próbálj meg meditálni. Az ilyen videók, mint ez, segítenek benne. A meditáció csökkenti a kortizolszintet, így kevésbe fogsz aggódni és hamarabb elalszol.

Az ágyad nem dolgozószoba

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az ágyukban ülve/fekve tanulnak, dolgoznak. Ezáltal az agyuk tudat alatt összeköti a helyszínt a cselekménnyel, így amikor nyugovóra térnének, képtelenek elaludni akár órákon keresztül. Az ágyadat csakis alvásra használd. Na jó, ne csak arra :)