A kézműves jelző annyira kiüresedett és elcsépelt, hogy nem szívesen írjuk le. Főleg mivel a házi sörök a nagy fellendülés előtt is léteztek, és a felelős fogyasztásuk mellett felsorolható érvek tulajdonképpen időtlenek. Igazak a már megivott, az épp ivás alatt álló és a még megivásra váró sörökre is.

Öt ok, amiért érdemes házi avagy kézműves sört inni 1

Mert rövid az élet

Egyre gyorsabban pörgő mókuskerékben tekerünk. Melóba el, gyereket suliba, edzőterem, tanfolyam, rokonlátogatás, a karácsony után egy pillanat és már a nyakunkon a nyaralás. Mindezt mindig ugyanazzal a savanyú löttyel szakítanád meg? Hát ennyit érsz? A házi sörökben rengeteg íz lakik, az ajaktapasztó édestől a hidegrázós keserűig, a főzdék kísérleteznek, sosem állnak meg, ahogy neked sem kell ugyanannál az unalmas malátafőzetnél leragadnod. Ma egy friss, üde, citrusos IPA, holnap súlyos, kalóriadús, fekete porter, a variációk szinte végtelenek.

Támogatod a hazait

Rengeteg külföldi sörfőzde terméke zseniális, az Egyesült Államokban körülbelül 1600 apró cég kínálja portékáját, de itthon is igencsak kivirágzott az iparág, ma már bőven ötven fölött van a stabilan működő főzdék száma. Ezek között válogatva támogatjuk igazán a hazai kisvállalkozásokat, sokszor családi főzdékről, baráti társaságokról van szó, nem pedig arctalan, gigantikus cégóriásokról, amelyek lassan mindent körbefonnak polipcsápjaikkal.

Elég csak megnézni, hány ismert, magyar sörmárka van globális cégcsoport tulajdonában. (meglepetés: gyakorlatilag az összes, a Borsodi az amerikai-kanadai Molson Coors sörgyárhoz tartozik, a Soproni 2003 óta a HEINEKEN csoport tagja, a Drehert  japán Asahi Group Holdings vásárolta meg 2016 decemberében, de természetesen külföldi tulajdonostól).

Jobban illik a kajákhoz

Mondhatod elsőre, hogy ez egy gourmet baromság, de azért azt be kell látni, hogy egyes ételek jobban csúsznak sörrel. Ezen a gondolatmeneten végighaladva lehet finomítani a dolgon, a jó ételek jó sörrel csúsznak jól igazán, és ha még ízvilágban is passzolnak, kiegészítik egymást, akkor már egy igazi hedonista világ kapuján kopogtatunk. Vagy dörömbölünk, attól függően hány kisüveggel sikerült letolni abból a 9 százalékos, erősebb fajtából.

Öt ok, amiért érdemes házi avagy kézműves sört inni 2

Nem lesz féltékeny a gyári sörre

Ez talán a legfontosabb pont, amit jól az eszünkbe kell vésni, és talán ez hordozza a kézműves sörök nagy életigazságát. A nyitottság jó alaptulajdonság, az ismeretlen ízek megismerése kellemes kaland, de sose essünk abba a hibába, hogy talpas pohárból habot szaglászva ezek után minden nagyüzemi sört lefitymálunk. Mert a jó sör-rossz sör vita nem a volumenen múlik, nagy gyártók is előrukkolnak új receptekkel, harmonikus, korrekt lager sörökkel, és ha ezeket rakjuk a kosárba, a gyömbéres, mézes APA akkor sem fog sírva, féltékenyen bokán rúgni.

Csinálhatod magadnak

Ha rákaptál, de drágállod, ha van egy íz a fejedben, de nem találod a polcon, ha van egy kis szabadidőd, és a meló nagy részét rábíznád a természetre, akkor már csak egy lépés (na jó, elég sok lépés) választ el attól, hogy saját sört főzz. Mert nincs házibb a saját házi sörnél. Hidd el, próbáltuk, sikerült is, az eredmény pedig kortyolható, színtiszta siker lett. Ma már minden kellék beszerezhető a művelethez, egy átlagos háztartás konyhája pedig tökéletes helyszín.