Nemrégiben a torontói központú Iceberg Vodka szeszfőzdéjének alkalmazottai észrevették, hogy nincs meg 30 ezer liter gleccservíz. A cég a megolvadt jég vizéből készít különleges vodkát. A rendőrség szerint a hiányzó folyadék értéke akár 2,5 millió forintnak megfelelő kanadai dollárra is rúghat, melyből akár 150 ezer üveg alkoholos nedűt is készíthetett volna a gyár.

A cég alkalmazottai, miután észlelték, hogy a tíz tárolótartály egyike teljesen üres, teljesen elképedtek. Egyelőre senkinek sincs ötlete, hogy ki és hogyan vihetett el annyi vizet, ami még egy tankerkamionba is alig tölthető bele. „Jelentős mennyiségű vízről van szó. Ki akarhatja ezt ellopni és mégis mit kezd vele?” – tette fel a kérdést David Meyers, a cég igazgatója.

Az ilyen alapanyagot igénylő italok készítése igencsak körülményes, ugyanis az illetékes hatóságok csak évente egyetlen alkalommal engedélyezik a gleccserjég begyűjtését a gyártóknak. „Olyan ez, mint a szüret, évente csak egyszer van” – mondta az igazgató.

Könnyen lehet, hogy a tolvaj benézte a szituációt, és azt hitte, vodkát lop az üzemből. Zsákmánya így is értékes, de ettől  még nagy csalódás érheti az első kóstoláskor.