A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között. A szervezők közlése szerint idén nem egy óriáscipó, hanem öt, egyenként csaknem 70-100 kilogrammos kenyér sül majd.

Ez az öt kenyér szimbolizálja Magyarországot és a programban résztvevő Kárpátalját, Felvidéket, Erdélyt és Vajdaságot.

A kenyérsütés ugyan nem lesz nyilvános, délután – amikor szekéren szállítják a Tiszai hajósok terén felállított nagyszínpadhoz a kenyereket – már bárki csatlakozhat a zenés-táncos menethez. A kenyérszentelést ünnepi műsor követi, majd szétosztják a Kárpát-medence kenyerét az ünnepelők között. “Testvérkenyeret” küldenek Komáromba, Zentára, Beregszászra és Kolozsvárra.

A kenyérszentelés után a Republic ad koncertet. A Tisza-parton többek között légi parádé, este fáklyás felvonulás, majd tűzijáték színesíti a programot.

Nagy kenyérben nem mellesleg elég jók vagyunk, 2012-ben  Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi városban zajló Szent György-napokon készült hagyományos pityókás kenyér, a száz kiló feletti fajtából. Ez a maga nemében rekordnak számít, a hagyományos eljárással készített, 107 kilós kenyérhez 80 kg lisztet, 20 kg krumplipépet, 40 liter vizet, 1,5 kg élesztőt és egy kiló sót használtak fel. A korábbi sütések óta már meleg kemence fűtéséhez egynegyed köbméter fa kellett. A hatalmas kenyér 7 és fél óra alatt sült meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó címkék: gusztus huszadik kenyér