Az utóbbi években eddig nem látott probléma ütötte fel a fejét a népszerű üdülőcélpontokon: a túl sok turista. A gondot ki így, ki úgy igyekszik kezelni, valamint megoldani, de a jövő nagy kérdése lesz, hogy mi erre a kérdésre a végleges megoldás.

Moldova

Talán Európa egyik legszegényebb országa a tőlünk keletre fekvő állam, de a borai kárpótolni tudják a látogatót az ezen a téren ért hiányosságok miatt. A területen már ötezer évvel ezelőtt is nagyban zajlott a szőlőtermelés és a borkészítés, így tapasztalatnak nincsenek híján. Állítólag még Vlagyimir Putyin orosz elnök is innen rendeli borait.

Az országban 2017-ben 145 ezer külföldi turista fordult meg, így nem kell attól tartani, hogy a főváros Kisinyov (magyarul Kisjenő) főutcáján ne találjunk egy szabad asztalt valamelyik borozóban.

Liechtenstein

Az Ausztria és Svájc közé eldugott aprócska alpesi állam Európa egyik adóparadicsomainak egyike. A monarchia területe nem nagy, de így is rengeteg program közül lehet válogatni az Alpokban. Az egyik legjobb lehetőség a sziklás csúcsok körüli túrázás, de aki nem akar túl magasra törni, az a borászatok környékén is barangolhat.

A kis állam tele van szebbnél szebb várakkal és kastélyokkal. Az egyik legszebb mind közül a Gutenberg-kastély Balzers településénél. A nyugodt pihenés garantált, 2017-ben 79 ezer turista látogatta meg az egész országot, mellyel listánk “legzsúfoltabb” tagja lett.

San Marino

A negyedik század óta független San Marino köztársaságát teljesen körbeöleli Olaszország. A 24 négyzetkilométeres kiterjedésű ország Európa legkevésbé látogatott állama, 2017-ben 78 ezer turista kereste fel a várost, valamint a mellette magasodó csúcsot, a Monte Titanót és a tetején a Guaita-erődöt, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre.

Forrás: CNN, Kép: iStockPhoto