A kínai Dzsongsudzs könyvesbolthálózat néhány éven belül világhírre tett szert. A hatalmas ország nagyvárosaiban található boltjaikba ezrével özönlenek a turisták; akad, hogy csak belépőjeggyel, időpontra érkezve engedik be a látogatókat.

Ennek nagyon egyszerű az oka: a Dzsongsudzs (angol átiratban Zhongshuge) üzletei valóságos építészeti műalkotások, olyan fantáziavilágok, amelyekkel eddig csak festményeken, grafikákon találkozhattunk.

Istennek érezheted magad ebben a boltban 1

Legújabb üzletüket idén nyáron nyitották meg a Csiangszu tartományban fekvő, 4,5 millió lakosú  Huai’an városában. A hatalmas teret fából és márványból épített glóbuszok, gyűrűk, koncentrikus szerkezetek töltik meg. Az összhatás állítólag olyan, mintha bolygók és egyéb égitestek árnyékában sétálnánk.

A térbeli struktúrák maguk is könyvespolcok, ami erőteljes párhuzamot von a világegyetem és a könyvek galaxisa között, de akkor se lepődnénk meg, ha az alkotót (azaz a sanghaji X-Living stúdió tervezőit) az Interstellar emlékezetes könyvespolcos jelenete ihlette volna meg (nem spoilerezzük, ha láttad, úgyis tudod, mire gondolunk).

Istennek érezheted magad ebben a boltban 15

A Dzsongsudzs közel tíz éve nyűgözi le varázslatos könyvesboltjaival a világot, alább néhány korábbi üzletükbe pillanthatsz be.

Istennek érezheted magad ebben a boltban 16