Az elmúlt évtizedben a detroiti pizza kinőtte magát, és már egy ország kedvence lett a helyi étel. Minden magára valamit adó pizzaszakács kitalálta már a saját detroiti pizzájának receptjét, akár a keleti, akár a nyugati parton, akár az ország szívében él.

Alapvetően azon kívül, hogy vastag a tésztája, és nem kör alakú, szinte semmi extra nincs a pizzában. „A detroiti pizza népszerűsége az újdonság erejében rejlik” – mondta egy pizzéria tulajdonosa. „Volt egy tíz éves időszak, amikor a vékony tésztás változat sikere kirobbanó volt az Egyesült Államokban, de úgy gondolom, hogy az emberek már készen állnak az újdonságra.”

A detroiti pizza egyébként valóban komoly történelemmel rendelkezik. A legenda szerint 1946-ban egy August Guerra nevű fickó az anyósa tésztareceptjét felhasználva kezdett el sütögetni kocsmájában. A tésztát hagyományos serpenyők helyett egy kék acéltálban sütötte meg, újrahasznosítva a korábban autóalkatrészek szállítására használt eszközt.

A szakács a tészta tetejét wisconsini sajttal borította be, majd két csík, a nápolyi pizzáról jó ismert marinara szószt öntött rá, hogy úgy nézzen ki az egész, mintha két vörös versenycsík lenne, akárcsak a város gyáraiból kigördülő autókon. A helyi étel 2011-ben indult hódító útjára, amikor a texasi Austinban megnyílt az első olyan étterem, ami főként detroiti pizzával foglalkozott.

Innentől kezdve megállíthatatlanul terjedt a temérdek mennyiségű sajttal borított, ropogós és zsíros harapnivaló sikere. Sorra nyerte a különböző versenyeket és díjakat, és a nagy amerikai pizzaláncok is bevették kínálatukba az ételt.